Frýdek-Místek: Sekačky se nezastaví

29.05.2017 14:40

Výkony nenasytných sarančat a pilných mravenečků přemísťujících se v mimořádném tempu z místa na místo předvádějí v posledních dnech technické služby, které vyslaly do terénu všechny své sekačky.

Frýdek-Místek: Sekačky se nezastaví
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Městská společnost TS a.s. udržuje ve Frýdku-Místku 150 hektarů travnatých ploch, s různou intenzitou údržby, včetně jeho místních částí Lískovec, Skalice, Panské Nové Dvory, Chlebovice, Zelinkovice a Lysůvky. Sečení veřejné zeleně probíhá od konce dubna až do konce září, po projednání s vedením města byl v letošním roce počet sečí navýšen. „Jedním z důvodů je stoupající počet občanů, kteří jsou alergičtí na pyly kvetoucích trav, dalším důvodem je skutečnost, že nižší travní porost se snadněji udržuje a zároveň takto upravené plochy jsou mnohem vzhlednější,“ shrnul primátor Michal Pobucký.

Parterové trávníky, které tvoří většinu travnatých ploch v parcích, část ploch trávníků v centrálních lokalitách města a část ploch podél komunikací budou v letošním roce sečeny šestkrát až sedmkrát podle vývoje travního porostu a klimatických podmínek. Tyto plochy tvoří zhruba 15 % z celkové výměry kosených a udržovaných ploch veřejné zeleně, které jsou ve vlastnictví Statutárního města Frýdek-Místek. Parkové trávníky zahrnují většinu ploch trávníků na sídlištích a část ploch v parcích. Jejich kosení se provádí třikrát až pětkrát ročně, v letošním roce je v plánu provádět kosení těchto travnatých ploch pětkrát.

„Do terénu jsme vyjeli již 24. dubna, naše plány však silně ovlivnil vývoj počasí, kdy jsme kvůli dešťům museli práce zcela zastavit. I přesto máme již provedenou druhou seč parterových trávníků, první seč hřbitovů a první seč parkových trávníků dokončíme nejpozději do konce května,“ uvedl předseda představenstva technických služeb Jaromír Kohut a dodal, že koncem května bude zahájena druhá seč parkových ploch s plánovaným termínem dokončení 26. června. V týdnu od 12. června začne už třetí seč parterů.

V provozu je deset traktorových sekaček, několik křovinořezů a ručních sekaček s pojezdem, které jsou využívány na dočištění travnatých porostů podél obrubníků, zábradlí, laviček, odpadkových košů a jiných překážek v zeleni. Svahovité plochy s velkým sklonem jsou sečeny svahovou sekačkou Spider. Ve městě jsou však i travnaté plochy, jejichž údržbu nemají TS a.s. v kompetenci. Přesné vymezení je uvedeno na webových stránkách www.tsfm.cz v záložce O společnosti, včetně vyznačení v mapě města a fotografií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…