Frýdek-Místek: Školáci vyslechnou pamětníky, příběhy představí veřejnosti

17.01.2023 19:31 | Tisková zpráva

Školáci z Frýdku-Místku budou opět navštěvovat pamětníky. Jejich zajímavé výpovědi zaznamenají a představí veřejnosti. Do úspěšného projektu „Příběhy našich sousedů“ společnosti Post Bellum se naše město zapojí již podruhé.

Frýdek-Místek: Školáci vyslechnou pamětníky, příběhy představí veřejnosti
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Setkávání zástupců nejmladší a nejstarší generace opět připravují ve Frýdku-Místku. Děti z pětice základních škol ve svém okolí vyhledají pamětníky, kteří budou ochotni vyprávět své životní příběhy. Výpovědi pak děti zaznamenají na diktafon, nahrávku zpracují a příběhy představí veřejnosti.

„Taková setkání obohacují obě strany, pamětníci předávají dětem mnohé ze své životní moudrosti a ze zkušeností, děti poznávají, jak přemýšlejí a jaké hodnoty pro ně byly a jsou na prvním místě. Pamětníci od dětí čerpají zase energii mládí, jistě jim dělá radost zájem, který o ně a jejich příběhy děti projevují,“ uvedl primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17817 lidí

Již první ročník, který se uskutečnil v loňském roce, byl pro děti a jejich pedagogy natolik zajímavý, že školy projevily zájem o pokračování.

„Žáci a studenti vyprávění celoživotních vzpomínek zaznamenali na diktafon nebo na kameru a celé setkání zdokumentovali i fotograficky. Někteří využívali předem připravené otázky a zároveň se postupně vyptávali na různé souvislosti, které vyplynuly během rozhovoru. Pamětníci dětem při rozhovoru ukazovali dobové fotografie a různé další materiály související si jejich životním osudem,“ popsala průběh projektu koordinátorka ze společnosti Post Bellum Kristýna Koblasová.

Slavnostní závěrečná prezentace projektu „Příběhy našich sousedů“ se uskutečnila v červnu 2022, kdy děti představily v Rytířském sále frýdeckého zámku zpracované výstupy například ve formě koláže, básně nebo rozhlasové reportáže.

Společnost Post Bellum (hlavní projekt: sbírka vzpomínek Paměť národa) v souladu se čtyřmi pilíři: dokumentujeme, vyprávíme, vzděláváme a pomáháme, zaznamenává zajímavé životní osudy z 20. století pro další generace. Město Frýdek-Místek na realizaci projektu školáků v roce 2023 vyčlenilo necelých 140 tis. Kč. Zúčastní se ho 1., 4., 5., 7. a 11. ZŠ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…