Frýdek-Místek: Studenti architektury navrhli revitalizaci Spořilova

14.10.2012 21:05

Velkou zasedací síň magistrátu Frýdku-Místku obsadili studenti Fakulty umění a architektury Technické university v Liberci. Téměř celý týden zde zpracovávali urbanistický návrh revitalizace sídliště Spořilov a navrhovali modely nového městského mobiliáře.

Frýdek-Místek: Studenti architektury navrhli revitalizaci Spořilova
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Technickou universitu kontaktovalo občanské sdružení obyvatel Spořilova, které hodlá ve spolupráci s magistrátem vypracovat projekt revitalizace a humanizace sídliště Spořilov. Třicet studentů architektury si v pondělí za účasti tří vedoucích odborů magistrátu a náměstka primátora Michala Pobuckého prohlédlo sídliště a jeho okolí. Byli přitom seznámeni s jednotlivými lokalitami, které by mohly být v budoucnu upraveny, i s jejich dispozičními možnostmi vzhledem ke stávajícím inženýrským sítím. Studenti i vyučující se živě zajímali o všechny okolnosti, které jsou pro jejich práci důležité, včetně věkové skladby obyvatel.

„Něco nového by mohlo vyrůst bezprostředně vedle nového dětského hřiště, kde místní lidé vidí prostor i pro starší generaci, studentům jsme ale prezentovali i zajímavou lokalitu za památníkem 8. pěšího pluku,“ řekl náměstek primátora Michal Pobucký.

„Výsledkem bude 30 urbanisticko-architektonických návrhů na oživení prostor sídliště Spořilov a 30 modelů městského mobiliáře, které by mohly být začátkem příštího roku vystaveny například v prostorách magistrátu,“ řekl vedoucí katedry architektury Radek Suchánek s tím, že tento workshop je financován z evropských strukturálních fondů v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

„S občanským sdružením Spořilov spolupracujeme od minulého roku, kdy jsme na základě jeho oprávněných požadavků vybudovali na tomto sídlišti zbrusu nové dětské hřiště s moderními herními prvky a pískovištěm. Nyní členové sdružení oslovili studenty architektury a požádali je o návrhy k možnostem využitelnosti volných ploch a nového městského mobiliáře, což vnímáme velmi pozitivně. Návrhy studentů nabízejí různorodou škálu možností, jak sídliště oživit, od hřiště pro seniory, přes grilovací plochy až po nový vzhled laviček nebo dřevěné lehací plochy. Některé návrhy prokonzultujeme s našimi odborníky, a pokud budou finančně nenáročně, je možné, že by mohly být v budoucnu realizovány,“ dodal náměstek Pobucký.

MM F-M, Jana Matějíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: frydekmistek.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…