Frýdek-Místek: Svoz bioodpadu startuje už po tomto víkendu

01.04.2017 8:34

Statutární město Frýdek-Místek bude od dubna opět pokračovat ve svozu bioodpadu od rodinných domů na území města. Svážet ho bude i z místních částí Chlebovice, Lískovec, Lysůvky, Skalice a Zelinkovice.

Frýdek-Místek: Svoz bioodpadu startuje už po tomto víkendu
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Letošní svoz je plánován od dubna do konce listopadu, a to stejně jako loni, tedy jednou za čtrnáct dní. Jako období, kdy bioodpadů vzniká nejvíce, a proto je efektivní je od občanů svážet, bylo původně určeno období od začátku dubna do konce října, což vychází i z příslušné vyhlášky. Loni jsme ale na četné žádosti občanů období svozu prodloužili do konce listopadu a už u toho zůstaneme,“ vysvětluje primátor Michal Pobucký.

„Občané Frýdku-Místku včetně zahrádkářů mohou zdarma a celoročně, tak jako v minulých letech, k odložení nejen biologického odpadu využívat také sběrné dvory na území města a kompostárnu v Bruzovicích,“ připomíná Tomáš Peter z odboru životního prostředí a zemědělství. Lidé, kteří na svých zahrádkách začnou pracovat už v březnu, tak mají variantu, jak s biologickým odpadem naložit.

Loni město pořídilo přes čtyři tisíce hnědých plastových nádob, které následně rozvezlo k rodinným domkům. Od jara až do konce listopadu z nich bylo svezeno 1 652 tun bioodpadu, od trávy, sena, listí, přes spadané ovoce, květiny, až po bioodpad z domácností jako slupky ze zeleniny, čajové sáčky nebo kávové sedliny. Všechen tento materiál skončil v kompostárně, kde byl zpracován na kompost a kvalitní zeminový substrát.

Svoz bioodpadu od rodinných domků město zavedlo z několika důvodů, jednak vyšlo vstříc požadavkům občanů, ale také se tímto snaží vylepšit systém nakládání s bioodpady a snížit množství odpadů ukládaných na skládku nebo na místa k tomu neurčená, tzv. černé skládky.

Harmonogram svozu je zveřejněn na webu města v sekci občan – životní prostředí – odpady – harmonogram svozu – bioodpady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: MŠ Mozaika na Závodu míru se pyšní novým stravovacím provozem

19:06 Pardubice: MŠ Mozaika na Závodu míru se pyšní novým stravovacím provozem

V MŠ Mozaika byla úspěšně dokončena rekonstrukce hospodářského pavilonu. Tento projekt modernizoval …