Frýdek-Místek: Veolia dokončila výměnu hlavní části potrubí

14.08.2018 16:01

Společnost Veolia Energie ČR využila plánované letní odstávky a provedla výměnu další stěžejní části horkovodní sítě ve Frýdku-Místku, která zásobuje teplem přes 18 tisíc domácností a také školy, nemocnici, obchodní centra atd.

Frýdek-Místek: Veolia dokončila výměnu hlavní části potrubí
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Potrubí vedoucí z naší Teplárny Frýdek-Místek podél řeky Ostravice dále do města o délce téměř 700 metrů jsme nahradili novým ocelovým potrubím s moderní tepelnou izolací, která zajistí minimalizaci tepelných ztrát za všech provozních i klimatických podmínek,“ uvedl Tomáš Groň, ředitel regionu Severní Morava a Slezsko společnosti Veolia Energie ČR.

Potrubí slouží městu od doby instalace v roce 1974 a už nesplňovalo potřebné parametry. Náročná generální oprava potrubí o průměru 50 cm (2x DN 500) byla nastartována po ukončení topné sezóny zahájením přípravných a demontážních prací 1. června. Na základě pečlivé projektové, legislativní a organizační přípravy probíhala výměna potrubí současně ve dvou nadzemních úsecích. Přestože šlo o velký rozsah prací, pracovníkům se podařilo dodržet stanovené pouze desetidenní přerušení dodávek tepelné energie ve druhé půlce července.

„Vysoké nároky na profesionalitu i šikovnost montážních čet a možnosti používané techniky byly kladeny zejména na počátku trasy při vyvedení potrubí z teplárny ve stísněných prostorech horkovodního kanálu pod podlahou technologie tzv. biobloku, spalujícího dřevní štěpku. Technickým a montážním oříškem byla také výměna svislého kompenzátoru, který překlenuje silnici Nádražní a železniční vlečku pro přilehlé výrobní závody, a to bez výluky z provozu, pouze s krátkou regulací dopravy,“ doplnil Dalibor Šafran, zástupce náměstka Závodu Distribuce a služeb, Veolia Energie ČR.

Projekty s přínosem pro ovzduší a životní prostředí

Cílem realizace těchto finančně velmi nákladných oprav je především udržení stabilních, kontinuálních, bezporuchových dodávek tepla připojeným odběratelům a ve spolupráci s městskou společností Distep tepelnou pohodu všem zásobovaným obyvatelům města.

Veolia v Moravskoslezském kraji provozuje jednu z nejrozsáhlejších sítí dálkového tepla ve střední Evropě, měří celkem 579 km a dodává tepelnou energii zhruba 175 tisícům domácností, průmyslovým podnikům, nemocnicím, obchodním střediskům, školám a dalším zákazníkům.

V loňském roce společnost Veolia Energie ČR investovala přes miliardu korun do další ekologizace a modernizace svých energetických provozů a rozvodů. Téměř polovina prostředků byla vynaložena na projekty s přínosem pro ovzduší a životní prostředí vůbec. Investice do sítí centrálního zásobování teplem (CZT) loni činily celkem 188 milionů korun. Na soustavách CZT proběhly výměny potrubí různých dimenzí, například v MS kraji část sítě při vstupu do Karviné a ve Frýdku-Místku dva úseky horkovodu v délce celkem 900 metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…