Frýdek-Místek: Zástupci měst hledali řešení energetické krize

29.08.2022 16:14 | Tisková zpráva

Jak řešit energickou krizi, kolik je v zásobě surovin pro výrobu tepla a jaká bude jeho cena. Tyto otázky si kladli zástupci měst a kraje, kteří se sešli v Moravskoslezském energetickém centru.

Frýdek-Místek: Zástupci měst hledali řešení energetické krize
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Občané jsou pro nás na prvním místě a díky ušetřeným financím budeme dál jednat tak, aby krize neomezila chod společností ani samotné obyvatele. Stát by měl ale s celkovou regulací cen a rozpočtem samospráv pomoci,“ uvedl po jednání primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Zásadní informací pro občany je, že surovin pro centrální zásobování teplem je v této sezóně dostatek. Cena tepla se zvýší v řádu desítek procent, v závislosti na jednotlivých městech a oblastech.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

„Městská společnost Distep je pro odběratele velkou výhodou. Nakupuje teplo od dodavatelů, kteří jej vyrábějí z černého uhlí a biomasy, stále vede cenová jednání s dodavateli a ceny bude držet v úrovni předpokládané inflace,“ připomněl náměstek primátora pro majetkové účasti města Radovan Hořínek (ANO 2011), který na setkání představitelů měst a kraje také zastupoval Frýdek-Místek.

Občany ale trápí také cena plynu, která se za poslední rok mnohonásobně zvýšila.

„Tam, kde jako město bohužel pomoci nemůžeme, jsou domácnosti, které získávají teplo individuálně, např. z plynu nebo elektřiny. A tady, jak už jsem několikrát veřejně prohlásil, musí začít konat zcela rozhodně a aktivně stát. Domácnostem a občanům v obtížné situaci musí cíleně finančně pomoci,“ dodal primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Distep aktuálně zásobuje ve Frýdku-Místku teplem téměř 19 tisíc domácností a také firmy. V současné době se zvedl počet zájemců, kteří se chtějí na Distep napojit. Mezi nimi jsou i ti, kteří se od Distepu před časem odpojili, ale nyní zjistili, že alternativní vytápění je dražší než formou centrálního zásobování teplem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…