Frýdek-Místek: Zdevastované památce na náměstí se blýská na lepší časy

31.01.2024 16:14 | Tisková zpráva

Zdevastovanou kulturní památku na Zámeckém náměstí ve Frýdku čeká rekonstrukce. Chystanou opravu rohové budovy na začátku Hluboké ulice potvrdil aktuální vlastník objektu. Dům chátrá již od 80. let, s pracemi se má začít v roce 2025.

Frýdek-Místek: Zdevastované památce na náměstí se blýská na lepší časy
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Dlouho očekávaná rekonstrukce zdevastované soukromé budovy na náměstí ve Frýdku je na obzoru. K rekonstrukci jednoho z posledních neopravených domů na Zámeckém náměstí má dojít v letech 2025 až 2026. „Bude se jednat o multifunkční objekt, jak tomu bylo v minulosti. V přízemí vzniknou prodejny, v dalších patrech byty,“ potvrdil Petr Kývala, který pro vlastníka zpracovává projekt na rekonstrukci.

Ačkoli rohový dům městu nepatří, radnici jeho osud není lhostejný a posun z letité stagnace vítá. Žalostný vzhled budovy kritizuje také veřejnost, která po městu opakovaně žádala nápravu. Město však nařídit vlastníkovi celkovou obnovu budovy nemůže. Památkáři pravidelně svolávali místní šetření, kontrolovali stav objektu a apelovali na vlastníka, aby přistoupil k jeho obnově.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 27526 lidí

„V rámci poslední kontroly z června loňského roku bylo dohodnuto, že vlastníkem bude podána žádost o vydání závazného stanoviska. Je třeba zdůraznit, že orgán státní památkové péče ani stavební úřad nemá pravomoc nařídit celkovou obnovu objektu, může nařídit pouze nutné zabezpečovací či udržovací práce, které zajistí objekt proti vniknutí cizích osob nebo před další degradací například vlivem zatékání vody. Tato opatření vlastník provedl,“ vysvětlila mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Musálková Jeckelová.

Domům na náměstí hrozilo zbourání

Objekt figuruje na seznamu ohrožených památek od 80. let. Tehdejší vedení Frýdku-Místku chtělo nechat zbourat všechny domy na náměstí a místo nich postavit menší panelové domy. „Proto se před rokem 1989 do obnovy a rekonstrukcí domů na náměstí neinvestovalo a nechávalo je postupně zpustnout, aby mohly být později strženy. Díky sametové revoluci se tento scénář nenaplnil. Domy na náměstí získali restituenti nebo noví majitelé a postupně je opravili,“ připomněl frýdecko-místecký historik Jaromír Polášek.

Dům č. 52 dříve patřil vlastníkům, žijícím v zahraničí. Jejich komunikace s městem a památkáři byla špatná a stav domu se dál zhoršoval. Před několika lety dům koupil podnikatel Martin Barteček. „Stejný vlastník aktuálně rekonstruuje jinou významnou stavbu v Městské památkové zóně Místek, bývalou kavárnu Avion. Město přímo naproti opraví bývalou záložnu, ve které vznikne galerie. Věřím, že stejné péče jako bývalé kavárně Avion se dostane také budově na Zámeckém náměstí,“ uvedl primátor Frýdku-Místku Petr Korč (Naše Město F-M).

Podnikatel Barteček po dohodě s městem provedl zabezpečovací práce domu v Zámecké 52 a na fasádu umístil ochrannou plachtu. Do konce roku plánuje požádat o stavební povolení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

7:17 Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

Profesionální hasiči z litoměřické stanice a pracovníci technických služeb města vytáhli nefunkční č…