Frýdek-Místek je v záplavě květů

01.04.2019 10:04

Statutární město Frýdek-Místek rok od roku rozšiřuje a ozvláštňuje květinovou výzdobu města. Letošní jaro potěší občany a návštěvníky města tisíce květů krokusů, tulipánů, narcisů a řebčíků.

Frýdek-Místek je v záplavě květů
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Již tradičně rozkvetou například ve frýdeckém Parku pod zámkem, u magistrátu nebo místecké křižovatce ulic Ostravská a 8. pěšího pluku. Koncem loňského léta byly založeny také zcela nové záhony na travnaté ploše u křižovatky U Rady, v Komenského sadech pod magistrátem, v parku za Sekerovou vilou na sídlišti Slezská a také v Sadech Bedřicha Smetany.

Park za Sekerovou vilou na sídlišti Slezská ozdobí krokusy v bílé, žluté i fialové barvě. Sady Komenského pod frýdeckým magistrátem rozkvetou žlutými krokusy a žlutočervenými tulipány. V parku u řeky Ostravice, přesněji v Sadech Bedřicha Smetany, budou na jaře kvést bílé a žluté krokusy. Nově rozkvete také travnatá plocha u křižovatku U Rady, tedy ulic Opletala a Ostravská v Místku, jsou na ní vysázeny žluto-oranžové tulipány, žluté a bílé narcisy a dominovat záhonu budou oranžové řebčíky neboli lilie biblické. Výsadba třiceti devíti tisíc cibulovin byla na těchto místech realizována netradičně strojově, tak zvaně nahusto, takže vytvoří barevné rozkvetlé koberce.

Květinovou výzdobu město každým rokem rozšiřuje a snaží se držet krok s nejnovějšími trendy. „Už před pěti lety jsme měli záhony z přímého výsevu, které připomínají rozkvetlou louku. Jedná se o takzvaně bezúdržbové záhony, které plní několik funkcí, kromě estetické a výchovné také funkci ekologickou. Pravidelně vysazujeme různé letničky a dvouletky v parcích, kolem frekventovaných komunikací a také na kruhových objezdech, například kruháč na Slezské ozdobí kromě tradičních cibulovin i velké modré koule česneku. Na sídlištích pak postupně vysazujeme kvetoucí keře, například ibišky nebo žlutě kvetoucí štědřence“ připomenul primátor Michal Pobucký.

Květiny rozjasňují ulice, kultivují prostředí, přispívají k estetizaci veřejného prostoru, zvyšují image města, pomáhají navodit příjemnou atmosféru a pohledem na ně se nám zlepší nálada. „Proto budeme ve vysazování květin pokračovat a hledat další prostory a možnosti, jak jich mít ve městě co nejvíce,“ dodal primátor Michal Pobucký.

Na jaře vykvetou ve městě i další záhony, na kterých jsou již tradičně vysazovány hyacinty, narcisy a tulipány, ale taky macešky nebo sedmikrásky. Stejně jako v minulosti rozkvetou narcisy na travnatých plochách v Parku pod zámkem nebo na ulici 8. pěšího pluku, kde letos kvetou i krokusy a zakrslé kosatce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…