Frýdlant: Do města se vrací andělské zvonění, k dostání bude od neděle

30.11.2018 19:54

Jistě všichni znáte oblíbenou kulisu Adventu a Vánoc, kterou tvoří svícen s andělským zvoněním.

Frýdlant: Do města se vrací andělské zvonění, k dostání bude od neděle
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Víte, že počátky výroby andělského zvonění jsou datovány do 50. let minulého století a váží se právě k nám, k Frýdlantu? Dnešní výroba je stejně jako ta v minulosti dílem šikovných českých rukou. Kovodíly pocházejí z válcoven plechu ve Velkém Šenově a jejich ruční lisování probíhá v Rožmitále pod Třemšínem. Zde se svícny s andělským zvoněním také kompletují. Bižuterní komponenty mají původ v našem kraji, vyrábějí se na Jablonecku. Hotový a zkompletovaný zvonící stromek pak míří i do Frýdlantu. V naprosto originálním frýdlantském obalu ho můžete zakoupit v Turistickém informačním centru v přízemí radnice a to poprvé během Frýdlantského adventu v neděli 2. prosince.

Zvonící stromek ryze české výroby je původní českou variantou celosvětově oblíbeného andělského zvonění. Počátky jeho výroby jsou v 50. letech minulého století ve Frýdlantu v Čechách. Tehdejší pobočka národního podniku ELITEX Liberec začala jako vůbec první s výrobou Zvonícího stromku. V průběhu 70. let proběhl odprodej kompletního výrobního programu do Výrobného Družstva Invalidov (VDI) Zvolen.

V Turistickém informačním centru Frýdlantu lze andělské zvonění v krabičce, kterou si nechalo speciálně vyrobit město Frýdlant, zakoupit od první adventní neděle za cenu 690 korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…