Frýdlant: Město obnovilo další pomník obětem 1. světové války

16.11.2021 17:57

Pomník obětem první světové války na Větrově stojí v prostoru bývalého větrovského hřbitova.

Frýdlant: Město obnovilo další pomník obětem 1. světové války
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Pomník obětem první světové války na Větrově, který obnovila frýdlantská radnice, stojí mezi ulicemi Liberecká a Žitavská.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
Uvést ho do původní podoby, kterou historicky měl, městu pomohla dotace Ministerstva obrany České republiky, která z programu Zachování a obnova historických hodnot I uvolnila pro Frýdlant dotaci ve výši 100 tisíc korun. Zbytek nákladů, zhruba 84 tisíc korun, byl uhrazen z městského rozpočtu.

„S obnovou památníku v rámci projektu „Frýdlant – oprava pomníku obětem 1. světové války“ se začalo v únoru a skončilo v září tohoto roku. Historicky věrnou podobu mu vtiskl MgA. Václav Polián. Pomník byl důkladně očištěn od biologického znečištění, porostů a druhotné barvy, trhliny byly injektáží zpevněné, byly provedeny plastické a barevné retuše, došlo také ke konsolidaci materiálu, obnovení spárování a na závěrečnou hydrofobizaci horizontálních ploch pomníku,“ vypočítává za investiční oddělení Milan Kysela.

Na pomník pak byly osazeny tři pamětní desky se jmény padlých větrovských vojáků. „Nejsou sice jako ty původní bronzové, ale jsou z plastového materiálu, který bronz věrně imituje,“ uzavírá Milan Kysela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…