Frýdlant: Parkoviště v Bezručově ulici je hotové, v Lesní ho brzdí námitky

22.06.2019 8:36

Kritickou situaci s nedostatkem parkovacích míst na sídlišti v Lesní ulici začalo v květnu řešit Město Frýdlant. Vznik nového parkoviště pro 28 automobilů totiž zkomplikovaly námitky občanů.

Frýdlant: Parkoviště v Bezručově ulici je hotové, v Lesní ho brzdí námitky
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Naopak v ulici Bezručova již mohou místní i návštěvníci sídliště využívat nové parkoviště pro tři desítky vozů.

„V Lesní ulici jsme měli připravený projekt na nové parkoviště a to na konci ulice, nad svahem u fotbalového stadionu. Nahradit mělo asfaltovou plochu, která původně sloužila k otáčení aut, ale místní si ji zabrali k parkování,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Proti záměru vybudovat parkoviště se však postavilo několik obyvatel panelového domu v této ulici. „Před zadáním zakázky na parkoviště, do jehož projektové přípravy město dnes vložilo již 50 tisíc korun, jsme samozřejmě kontaktovali předsedy bytových družstev. Ti se stavbou parkoviště souhlasili, měli jen drobné připomínky, které jsme do projektu zapracovali. Měli jsme za to, že je vše v pořádku, protože chystanou stavbou parkoviště jsme reagovali především na četné žádosti místních, že nemají kde parkovat. Pak ale na úřad dorazil dopis s námitkami proti parkovišti, podepsaný několika obyvateli sídliště. Snažili jsme se ještě najít kompromis na dvou společných květnových schůzkách, bohužel se ho ale najít nepodařilo a proti záměru stavět parkoviště v ulici Lesní bylo pěti občany podáno odvolání. Tím se jeho stavba buď minimálně o měsíce zpozdí, nebo možná úplně zastaví,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu s tím, že krajský úřad, který dostane celou věc v červenci na stůl má na rozhodnutí tři měsíce. „Administrativní kolečko je pak ale delší a každý z odborů má své zákonné lhůty. Takže i v případě, že bychom mohli v projektu pokračovat a odpůrci by se znovu neodvolali, nezačne stavba rozhodně dřív, než v příštím roce,“ dodává místostarosta.

Městu se přitom podařilo parkoviště vysoutěžit už v minulém roce a letos by tak vzniklo za loňské ceny, které jsou minimálně o 10% nižší, než letošní. „Parkoviště v Lesní ulici by město přišlo na zhruba jeden a půl milionu korun bez DPH,“ doplňuje informaci Kateřina Korečková z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

„To, jak se celá situace vyvinula, nás velmi mrzí. Ze všech stran na sídlišti v Lesní slyšíme, jak je parkoviště potřebné. Zvýšilo by také velkou měrou bezpečnost na něm, protože v současné době se při zabrání místa na otáčení parkujícími nemá v ulici, která je v podstatě slepá, kde otočit sanitka a nedostanou se tam ani hasiči. To vše by nové parkoviště řešilo, protože je navrhnuto jako průjezdné,“ uzavírá místostarosta Frýdlantu s tím, že ještě stále věří v zázrak, tedy že odvolání bude staženo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…