Frýdlant: Před jedenácti týdny začali, teď se loučí

31.07.2019 20:51

Sympatická trojice izraelských celníků převzala ve čtvrtek 25. července 2019 v obřadní síni frýdlantské radnice osvědčení z výcviku psovodů psů na vyhledávání drog.

Frýdlant: Před jedenácti týdny začali, teď se loučí
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Byla to již třicátá třetí zahraniční skupina, kterou výcvikové středisko v Heřmanicích připravilo pro náročnou práci např. na mezinárodních letištích.

"Dámy a pánové,  dovolte mi, abych vás co nejsrdečněji přivítal jménem Celní správy České republiky a Generálního ředitelství cel a také jménem Výcvikového střediska služební kynologie Celní správy České republiky Heřmanice, které má také statut Regionálního výcvikového centra Světové celní organizace.
Vítám vás tradičně v těchto krásných prostorách frýdlantské radnice u příležitosti zakončení mezinárodních výcvikových kurzů uspořádaných Celní správou České republiky tentokráte pro psovody a služební psy Celní správy Izraele¨, "  přivítal hosty a všechny přítomné Vedoucí výcvikového střediska v Heřmanicích Josef Dušánek.

Přítomni byli:

- za Městský úřad Frýdlant Jiří Stodůlka – místostarosta města Frýdlantu – tradiční hostitel v závěru zahraničních výcvikových kurzů
- za GŘC - plk. Mgr. Ing. Roman Havelka – vedoucí oddělení 331 a zástupce ředitele odboru 33 – Dohledu
- za management CS Izraele – Ron Chacham  - zástupce generálního ředitele pro oblast pátrání a boje proti drogám
- za GŘC - kpt. Mgr. Jan Hlinka – zástupce mezinárodního oddělení GŘC
- za Obecní úřad Heřmanice starosta Vladimír Stříbrný

DALŠÍ ZAHRANIČNÍ A TUZEMŠTÍ HOSTÉ:
Tomer Matza – hlavní kynolog CS Izraele
plk. Ing. Michal Žemlička – vedoucí oddělení 073 GŘC – mezinárodní spolupráce

Za CS Izraele nastoupili na jedenáctitýdenní výcvikový kurz celkem 3 psovodi. Jednalo se v pořadí již o třetí kurz pro CS Izraele. Výcvikový kurz byl zaměřený na vyhledávání drog.
Instruktorem zodpovědným za odborné vedení tohoto mezinárodního kurzu byl za Celní správu ČR kpt. Bc. Jan Pleskač – hlavní kynolog GŘC společně s prap. Filipem Gavorem – instruktor Výcvikového střediska Heřmanice.

Jednalo se v pořadí o 33 mezinárodní výcvikový kurz, který Výcvikové středisko Heřmanice uspořádalo od obdržení mezinárodního certifikátu Světové celní organizace.

"Do dnešního dne bylo v našem středisku celkově vycvičeno již 127 kynologů z toho 100 psovodů a 27 instruktorů ze zahraničí*.  Tito psovodi a instruktoři pracují v podstatě na 3 kontinentech v Evropě, Asii a Jižní Americe. Výcvikový kurz pro Celní správu Izraele byl zaměřen na výcvik služebních psů kategorie vyhledávání drog  v místnostech, skladech, zavazadlech a na osobách. V rámci kurzu byla použita moderní metodika operantního podmiňování, kterou provádíme formou pozitivní motivace služebních psů. Naším hlavním úkolem bylo připravit psovody a služební psy na náročný výkon služby v jejich zemi, s mnohdy velmi odlišnými specifickými podmínkami.

Jednalo se o zkrácenou formu výcvikového kurzu na pouhých 11 týdnů, kdy také došlo k výměnám služebních psů, což značně ovlivnilo celý tréninkový proces. Vzhledem k tomu, že k jedné výměně služebního psa došlo až prakticky 3 týdny před závěrem kurzu, nebylo reálné s touto fenou absolvovat závěrečné zkoušky. Služební fena, která získala velmi dobré základní výcvikové návyky bude dotrénována v Izraeli, kde také splní závěrečné zkoušky," vysvětlil Josef Dušánek a dodal:

"Jsem velmi rád, že vám mohu s potěšením oznámit, že všichni účastníci tohoto mezinárodního kurzu velmi profesionálně, zodpovědně a s velkým nasazením pracovali během kurzu a v závěru pak 2 z nich též úspěšně splnili náročné zkoušky z praktického výkonu se svými služebními psy. Za to patří dík především oběma instruktorům Výcvikového střediska Heřmanice a dále všem zaměstnancům, kteří se o zahraniční účastníky pečlivě starali. Poděkování patří také managementu Generálního ředitelství cel, také managementu Odboru 33 Dohledu GŘC, který trvale podporuje Výcvikové středisko v jeho mezinárodních aktivitách.

Již tradičně jsme s psovody také navštívili řadu kulturních a historických památek a přírodních zajímavostí naší země. Touto cestou bych chtěl poděkovat také všem, kteří se zasloužili o tradiční, velmi přátelskou atmosféru a vytvoření rodinného zázemí, které tradičně v Heřmanicích snažíme vytvářet."

"Závěrem přeji všem účastníkům kurzů hodně úspěchů ve výkonu služby, hodně záchytů drog a všem zde v sále pak hodně zdraví, štěstí, pohody v pracovním i v osobním životě," uzavřel projev Josef Dušánek, vedoucí střediska v Heřmanicích.

Všichni tři izraelští psovodi si výcvik pochvalovali a děkovali za vlídné přijetí, přátelskou atmosféru a naprosto profesionální vedení výcviku!

Přítomní hosté pozdravili nové psovody, vyjádřili obdiv k jejich náročné práci se psy, gratulovali k úspěšnému zakončení výcviku a popřáli hodně štětí, zdraví a úspěchů a také šťastný návrat domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…