Frýdlant nad Ostravicí: Železárny slaví 400 let, vydejte se po jejich stopách

24.05.2018 11:30

Frýdlant nad Ostravicí se tuto sobotu 26. května představí jako město s bohatou průmyslovou historií. Den s průvodcem, který znají nejen obyvatelé Frýdku-Místku a jeho návštěvníci, se i v tomto roce vydává do tohoto podhorského města.

Frýdlant nad Ostravicí: Železárny slaví 400 let, vydejte se po jejich stopách
Foto: Facebook
Popisek: Frýdlant nad Ostravicí

Frýdlant nad Ostravicí je svou rozlohou i počtem obyvatel městem malým. Přesto hrál v minulosti regionu významnou roli. Vliv na to měly především železárny, které zde vznikly před 400 lety a město Frýdlant nad Ostravicí tak toto jubileum oslaví o týden později 2. června. S historikem Petrem Juřákem se účastníci vydají o tomto víkendu po stopách nejen tohoto odvětví, ale také po stopách smaltérství, které město také proslavilo a dnes je známo především právě jako centrum uměleckého smaltu.

„S průvodcem účastníci navštíví galerii v Kulturním centru, kde až do srpna probíhá tematická „Výstava litiny a smaltu“ Dále si prohlédnou smaltovaná svítidla v parčíku, litinové kříže ve městě, litinové sloupy v Domově seniorů a zavítají i do Dílny uměleckého smaltu, kde shlédnou mini galerii smaltovaných výrobků, vyráběných dříve místními podniky, ale hlavně budu mít možnost pozorovat smaltéry přímo při práci. Závěr prohlídky bude patřit výkladu u galerie pod širým nebem Zastávka,“ přibližuje průběh prohlídky ředitelka Monika Konvičná z pořádajícího Turistického informačního centra Frýdek-Místek.

Prohlídka se koná zdarma a za každého počasí. Sraz účastníků je před Kulturním centrem ve Frýdlantu nad Ostravicí v 9.00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…