Frýdlant nad Ostravicí: Železárny slaví 400 let, vydejte se po jejich stopách

24.05.2018 11:30

Frýdlant nad Ostravicí se tuto sobotu 26. května představí jako město s bohatou průmyslovou historií. Den s průvodcem, který znají nejen obyvatelé Frýdku-Místku a jeho návštěvníci, se i v tomto roce vydává do tohoto podhorského města.

Frýdlant nad Ostravicí: Železárny slaví 400 let, vydejte se po jejich stopách
Foto: Facebook
Popisek: Frýdlant nad Ostravicí

Frýdlant nad Ostravicí je svou rozlohou i počtem obyvatel městem malým. Přesto hrál v minulosti regionu významnou roli. Vliv na to měly především železárny, které zde vznikly před 400 lety a město Frýdlant nad Ostravicí tak toto jubileum oslaví o týden později 2. června. S historikem Petrem Juřákem se účastníci vydají o tomto víkendu po stopách nejen tohoto odvětví, ale také po stopách smaltérství, které město také proslavilo a dnes je známo především právě jako centrum uměleckého smaltu.

„S průvodcem účastníci navštíví galerii v Kulturním centru, kde až do srpna probíhá tematická „Výstava litiny a smaltu“ Dále si prohlédnou smaltovaná svítidla v parčíku, litinové kříže ve městě, litinové sloupy v Domově seniorů a zavítají i do Dílny uměleckého smaltu, kde shlédnou mini galerii smaltovaných výrobků, vyráběných dříve místními podniky, ale hlavně budu mít možnost pozorovat smaltéry přímo při práci. Závěr prohlídky bude patřit výkladu u galerie pod širým nebem Zastávka,“ přibližuje průběh prohlídky ředitelka Monika Konvičná z pořádajícího Turistického informačního centra Frýdek-Místek.

Prohlídka se koná zdarma a za každého počasí. Sraz účastníků je před Kulturním centrem ve Frýdlantu nad Ostravicí v 9.00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

10:28 Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

Řešení náplavek, veřejného prostoru na Ulrichově náměstí či jiných míst ve městě, to je nyní v rukou…