Fulnek nutně potřebuje novou školku a bude ji mít. Nízkoenergetickou a se zelenou střechou

28.03.2022 15:47 | Tisková zpráva

V pondělí 28. března byla ve Fulneku slavnostním poklepem na základní kámen zahájena výstavba budovy nové mateřské školy. Objekt v hodnotě 98 milionů korun bez DPH a s kapacitou pro 120 dětí bude dokončen v závěru roku 2023.

Fulnek nutně potřebuje novou školku a bude ji mít. Nízkoenergetickou a se zelenou střechou
Foto: fulnek.cz
Popisek: Fulnek

Návrh projektu, který je dílem projekční kanceláře XTOPIX, zrealizuje ostravská stavební firma Morys. Ta má na výstavbu osmnáct měsíců.

„Stávající budova Mateřské školy U Sýpky je už dlouhá léta nevyhovující, mnozí rodiče sem odmítají své děti umístit a raději je vozí do školek mimo Fulnek. Objekt postavený v 70. letech minulého století z bolatických panelů je totiž ve velmi špatném stavu. Proto zastupitelstvo rozhodlo o výstavbě nové mateřské školy, která bude splňovat všechny současné parametry – moderní design, nízká energetická náročnost, prvky ochrany přírody, k nimž patří například rezervoáry na zadržování vody v krajině a zelená střecha,“ informuje starosta Fulneku Petr Ertelt a upozorňuje, že nedostačují jsou nejen podmínky stávajícího objektu školky, ale i jeho kapacita.

„Aktuálně nemohlo být přijato 16 dětí rodičů, kteří o to měli zájem! V případě, že by o umístění svých potomků do této školky stáli i rodiče, kteří sem své děti v dané chvíli odmítají dávat kvůli zmíněným nedobrým podmínkám objektu, byl by počet chybějících míst ještě větší!“ akcentuje starosta. „Teď se navíc chystáme nabídnout zájemcům parcely na výstavbu rodinných domů. Už letos to v první vlně budou tři až čtyři desítky parcel ve Stachovicích a ve Fulneku. Od tohoto kroku si slibujeme příliv mladých rodin, jimž však musíme být připraveni nabídnout nejen parcely, ale i veškeré další podmínky a komfortní zázemí. K tomu samozřejmě patří i moderní školka s pěti třídami oproti stávajícím čtyřem.“

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34543 lidí

V souvislosti s tím starosta zmiňuje i fakt, že městem se šíří zprávy o tom, že až bude nová školka postavena, budou rušeny mateřinky v přilehlých obcích.

„Nic takového nepřipadá v úvahu. Argumentů je hned několik. Jak už jsem řekl, současná kapacita fulneckých školek, tedy včetně zařízení v městských částech, není dostačující. A to přestože ve Fulneku už druhým rokem na Základní škole J. A. Komenského funguje tzv. nultý ročník pro předškoláky, což ve školce uvolňuje až 12 míst! Navíc počítáme i s rostoucím zájmem o umísťování dětí mladších 3 let, což maminkám umožní vrátit se v případě potřeby dřív do práce. Pokud je dítě do 3 let věku do školky přijato, musí být kapacita třídy, která čítá 24 dětí, snížena o dvě místa za každé dítě mladší 3 let.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…