Gymnázium v Bílovci zúročuje svůj návrat k matematickým třídám

04.03.2017 11:42

Nominace do reprezentačního týmu na Evropskou matematickou olympiádu dívek v Curychu, postup do celostátního kola olympiády v kategorii A a postup do krajského kola matematické olympiády pro čtyři studenty v kategorii A, jednoho studenta v kategorii B a pět v kategorii C. Tak letos boduje gymnázium z Bílovce.

Gymnázium v Bílovci zúročuje svůj návrat k matematickým třídám
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

Skvělé umístění tolika studentů dokazuje, že rozhodnutí Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci – vrátit se ke koncepci specializovaných tříd s rozšířeným studiem matematiky – bylo správné. „Jde o největší počet studentů v soudobé historii školy, kteří takto uspěli. Navíc už podruhé ve dvou letech máme zástupce v celostátním kole matematické olympiády v kategorii A,“ je spokojen ředitel školy Vít Schindler a připomíná, že v tomto školním roce gymnázium po několikaleté odmlce znovu otevřelo jednu specializovanou skupinu s rozšířenou výukou matematiky, kterou navštěvuje dvacet žáků.

„Mezi postupujícími do dubnového krajského kola 66. ročníku matematické olympiády jsou i žáci těchto tříd. Vzhledem k tomu, že se matematice intenzivněji věnují jen krátce, od září loňského roku, jde o vynikající výsledky,“ konstatuje a dodává, že studenti mohou svůj zájem o matematiku rozvíjet i v semináři vedeném Jaroslavem Švrčkem z katedry algebry a geometrie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Právě tento seminář navštěvuje septimánka Bára Tížková, která bude školu v březnu zastupovat v kategorii A v celostátním kole matematické olympiády v Liberci, jíž se zúčastní dalších 43 nejlepších středoškoláků z republiky, a v dubnu bude reprezentovat republiku na Evropské matematické olympiádě dívek EGMO ve švýcarském Curychu. „Seminář pro mě představuje hlavní přípravu. Pan doktor Švrček s námi neprochází jen příklady, ale učí nás i správně se vyjadřovat. Nestačí totiž jen umět úlohy spočítat, ale je nezbytné také vše přesně podat a precizně okomentovat řešení. Takže se musím soustředit jak na matematiku, tak na stylistiku,“ říká sedmnáctiletá studentka.

Návrat ke koncepci specializovaných tříd s rozšířeným studiem matematiky přivítal i Jaroslav Švrček: „Letošní výsledky v jednotlivých kolech matematické olympiády jsou srovnatelné s těmi, jakých žáci tohoto gymnázia v dobách, kdy jeho matematické třídy pracovaly naplno,“ pochvaluje si viditelné zlepšení a pokračuje: „S rostoucím počtem šikovných dětí, nadaných na matematiku, vzniká ve škole zdravě konkurenční prostředí, což vede ke zlepšování každého ze žáků. Myslím, že v kategoriích B a C máme letos v krajském kole v ohni několik velmi horkých želízek… A pokud jde o nejvyšší věkovou kategorii A, v krajském kole, jehož výsledky už známe, zastupovala bílovecké gymnázium dokonce i mladší žákyně, která do této kategorie věkově zatím nespadá. Ale chceme po žácích, aby si postupně zvykali na výše položenou laťku, a to i za cenu toho, že se v konkrétním ročníku neumístí na předních pozicích. Získají však cenné zkušenosti, které mohou zúročit později… A o to víc potěší, když – jak je tomu letos – se úspěch dostaví. V našem případě má podobu čtyř úspěšných řešitelů. Jedním z nich byla například patnáctiletá žačka kvinty Michaela Svatošová, která má do budoucna velkou perspektivu. Nejlépe z bíloveckých žáků se v krajském kole kategorie A vedlo Báře Tížkové. Pokud uspěje v celostátním kole, má šanci být nominována na srpnovou Středoevropskou matematickou olympiádu v Litvě, popřípadě do reprezentačního družstva České republiky na červencovou mezinárodní matematickou olympiádu v Rio de Janeiru.“

  • Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci má k dispozici vlastní moderní internát s dostatečnou kapacitou, takže ke studiu nejen ve třídách s rozšířeným studiem matematiky se mohou hlásit žáci z celé republiky i zahraničí.
  • Studenti, kteří dosahují vynikajících výsledků v matematických olympiádách či ve středoškolské odborné činnosti, mají otevřené dveře ke studiu na prestižních vysokých školách.
  • Pokud žák v průběhu studia zjistí, že mu intenzivní zaměření na matematiku nevyhovuje, může svůj vzdělávací plán kdykoliv změnit.
  • Své znalosti mohou žáci v průběhu roku porovnávat se znalostmi žáků partnerských škol  – ILO Chorz?w z Polska a BRG Graz z Rakouska.
  • Společně s Gymnáziem Jakuba Škody v Přerově pořádá škola mezinárodní soutěž Matematický duel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

7:37 Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

Třetí ročník zábavné akce pro celou rodinu, kterou uspořádalo statutární město Ústí nad Labem, přilá…