Havířov: Město chce podpořit učňovské obory

06.02.2018 14:30

Na havířovském magistrátu proběhla schůzka zástupců Okresní hospodářské komory s vedením města. Jednali o tom, jak přimět školáky, ale i jejich rodiče, aby se více zajímali o řemeslné obory na středních školách.

Havířov: Město chce podpořit učňovské obory
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Mnohé firmy na trhu si stěžují, že nemají dostatek kvalifikovaných řemeslníků. V Havířově je mnoho škol, které nabízí učňovské obory. Ze strany rodičů i žáků devátých tříd však o ně není dostatečný zájem.

"Střední a odborné školy se snaží nalákat žáky devátých tříd základních škol, aby se přihlásili na řemeslné obory. Bohužel situace je taková, že většina rodičů by si přála, aby jejich děti studovaly, přinejmenším, aby měly maturitu. Řemesla jdou v jejich společné volbě stranou – toto vnímám jako trend posledních let. Faktem však zůstává, že firmy jsou takřka hladové po zručných řemeslnících," říká havířovská primátorka Jana Feberová.

Řešení se snaží najít Okresní hospodářská komora, která má pobočku také v Havířově. Ta své vize představila vedení radnice.

"Vidíme dvě možné cesty, jak děti na odborné učení přilákat. Jednou z nich jsou osobní konzultace a naše účast na třídních schůzkách. Naši zástupci, ať už firem či Okresní hospodářské komory jako takové, se budou snažit rodičům dětí vysvětlit, že děti po vyučení najdou uplatnění na trhu práce často lepší než z leckterých všeobecných vysokých škol. Druhou možností je pokusit se děti ze základních škol, zejména osmé a deváté třídy, dostat do podniků a firem našich členů, kde si v praxi vyzkouší, co by po vyučení mohly dělat a na vlastní oči uvidí, že tato pracovní místa jsou pro ně dostupná," uvádí Ivo Barteček, předseda představenstva Okresní hospodářské komory Karviná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…