Havířov: Provoz u obchodního centra Rotunda regulují dvě nově seřízené křižovatky

04.06.2017 12:30

Otevření Obchodního centra Rotunda v závěru loňského roku provázely obavy, zda blízké křižovatky zvládnou zvýšený provoz. Vedení města uzavřelo s investorem OC Rotunda dohodu o spolufinancování dopravního řešení dotčených křižovatek. Minulý měsíc byly dokončeny úpravy dvou z nich, poslední a nejrozsáhlejší úpravy třetí křižovatky provede město koncem prázdnin.

Havířov: Provoz u obchodního centra Rotunda regulují dvě nově seřízené křižovatky
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Částečné úpravy světelného signalizačního zařízení město provedlo ihned po otevření obchodního centra. Doplněno bylo také dopravní značení. Investor OC Rotunda se smluvně zavázal, že se bude podílet na dalším řešení dopravní situace na křižovatce na ulici U Stadionu. Zde je výjezd z areálu autobusového nádraží, od OD Kaufland a od Víceúčelové haly Havířov. Po otevření obchodního centra přibyl na křižovatce výjezd z ulice U Stadionu a řidiči vyjíždějící z parkoviště od OD Kaufland mají občas problém vyjet a musí spoléhat na benevolenci ostatních řidičů. Hustotu provozu na této křižovatce mj. ovlivňují situace na křižovatkách na ulici Těšínská.

Křižovatky Těšínská x Frýdecká x Okrajová a Těšínská x U Stadionu byly nyní upraveny. "Hlavním cílem bylo navrhnout úpravu tak, aby se zvýšila dopravní kapacita všech tří křižovatek na ulici Těšínská a byl i lépe vyřešen pohyb chodců a cyklistů na zdejších přechodech. Nechali jsme zpracovat průzkum, který posoudil dopravní zatížení a celkové kapacity dotčených křižovatek. Dle tohoto průzkumu byla provedena změna signálních plánů a dovybavení dvou křižovatek technologickými prvky," vysvětlil náměstek primátorky Karel Šlachta.

Na křižovatkách Těšínská x Frýdecká x Okrajová a Těšínská x U Stadionu jsou nově řadiče, které umožňují vzdálený monitoring obou křižovatek, detektory v podobě indukčních smyček, semafory v led provedení a tlačítka pro chodce. 

Rekonstrukce poslední křižovatky čeká město na konci prázdnin

V tuto chvíli je uvedená dopravní oblast připravena na rozsáhlou rekonstrukci poslední křižovatky ulic Těšínská x Národní třída x Na Nábřeží x 17. listopadu. Zde dojde k rozsáhlým stavebním úpravám počínaje přechody pro chodce, které budou bezbariérové. Dále dojde ke kompletní výměně stožárů a semaforů. V komunikacích budou nově instalovány indukční smyčky, které kontrolují plynulost dopravy. V celé křižovatce bude zcela nově řešeno i veřejné osvětlení. Zahájení prací je naplánováno na přelom srpna a září letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.