Havířov: Třiďte odpad, má to smysl! Tašky na separaci odpadu jsou opět k dispozici

31.10.2017 13:47

Třídění v havířovských domácnostech a některých základních školách podporují už několik let také speciální barevné tašky. Žluto-modro-zelené sady slouží k pohodlnému vytřídění plastů, papíru a skla přímo v domácnostech nebo ve třídách, odkud se poté pouze vysypou do patřičných kontejnerových nádob.

Havířov: Třiďte odpad, má to smysl! Tašky na separaci odpadu jsou opět k dispozici
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Domácnosti, ve kterých v Havířově barevné separační tašky chybějí, mají teď znovu šanci si je vyzvednout na radnici. Barevné tašky jsou v domácnostech moderním řešením třídění odpadu.

"Město koupilo tisíc kusů sad barevných tašek, které teď bude zdarma distribuovat mezi havířovské obyvatele. Očekáváme, že se zvýší roztřiďování odpadu do barevných kontejnerů tak, aby se snižoval objem směsného komunálního odpadu, který končí na skládkách," říká náměstek primátorky Karel Šlachta. Město Havířov sady tašek k separaci odpadu zakoupilo ve spolupráci se společností EKO KOM, která uhradila polovinu jejich ceny.  Sady si mohou zájemci vyzvednout ve vestibulu havířovského magistrátu od 1. 11. 2017. K dispozici budou u pracovnice na informacích. Tašky jsou určeny výhradně pro obyvatele Havířova, do každé domácnosti je určena jedna sada, rozdávány budou do vyčerpání zásob. "Zájem třídit odpad mají v Havířově také žáci a studenti místních škol. Čtyři desítky tašek teď zamířily na Gymnázium na Studentské, kde najdou místo ve všech třídách a odborných učebnách. Doplnit místnosti o separační tašky chtějí také na Gymnáziu Komenského, kde už tradičně odpad třídí do separačních nádob. Nové tašky škola umístí do sborovny a kabinetů učitelů," doplnil Šlachta.

Správně roztříděný komunální odpad lze posléze opětovně recyklovat a znovu začlenit do výroby a třídění odpadu tak má velký ekologický význam. Do kontejnerů na plast, papír a sklo mohou lidé vytříděné komodity vyhazovat na více než 350 stanovištích ve městě. Do barevných pytlů se jmenované komodity třídí v domácnostech rodinných domů, u nich mají lidé i speciální nádoby na odkládání bio odpadu. Velké kontejnery na bio jsou pak rozmístěny především u zahrádkářských osad a prozatím na 10 stanovištích na městských sídlištích.

Po městě je rozmístěno také 25 kontejnerů na textil, které pro charitativní účely obhospodařuje společnost ADRA. Nepotřebný textil lze odkládat do dalších 15 kontejnerů firmy TextilEco, pro charitativní účely jej sbírá rovněž Armáda spásy.

Odpad v České republice podle statistik třídí 72 procent obyvatel. I lidé v Havířově tak přispívají k úspoře přírodních zdrojů – například stromů a přírody vůbec nebo zdroje energie. Správně vyseparovaný odpad je surovinou, která dokáže až dvojnásobně šetřit naše životní prostředí. Proto třiďte odpad, má to smysl!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …