Havířov letos začne s rekonstrukcí prostor před budovou vlakového nádraží

09.01.2018 14:29

Proměna přednádražního prostoru vyjde město na zhruba 150 miliónů korun. O budoucnosti budovy nádraží vedení města zatím stále jedná se Správou železniční a dopravní cesty (SŽDC), která je jejím vlastníkem.

Havířov letos začne s rekonstrukcí prostor před budovou vlakového nádraží
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

V současné době město dokončuje prováděcí projektovou dokumentaci a probíhá územní řízení k celé stavbě. Aby město získalo co nejdříve stavební povolení, je celý projekt rozdělen na dvě části a s tou úvodní by město chtělo začít již v první polovině letošního roku. V této fázi projektu město na vlastní náklady vybuduje parkoviště a rozšíří počet parkovacích míst u panelového domu v blízkosti vlakového nádraží.

Během léta pak bude Havířov usilovat o evropskou dotaci  v rámci projektů ITI na samotnou realizaci nového přednádražního prostoru. Tu by město po vyhlášení veřejné zakázky rádo zahájilo v druhé polovině letošního roku.

Zároveň probíhá jednání mezi vedením města Havířova a Správou železniční dopravní cesty o spolupráci při koordinaci rekonstrukce přednádraží a opravy budovy vlakového nádraží v Havířově. "Otevření debaty se SŽDC bylo zásadním krokem k tomu, abychom došli ke společnému řešení a celý proces přípravných prací na rekonstrukci vlakového nádraží tak urychlili. Nastavili jsme základní parametry a časový harmonogram spolupráce, kterého bychom se chtěli držet. Budeme koordinovat práce na opravě přednádraží s přípravou projektové dokumentace SŽDC na rekonstrukci nádraží," uvedl náměstek primátorky pro ekonomiku a správu majetku Josef Bělica. Se Správou železniční dopravní cesty se město chystá podepsat memorandum o spolupráci.

Město Havířov plánuje opravu přednádražního prostoru za zhruba 150 milionů korun. Nově by mělo vzniknout asi 180 parkovacích stání. Součástí nového přednádražního prostoru budou také kryté zastávky a příchozí koridory, dále chce město do lokality přivést cyklostezku. Plánuje také opravit chodníky, postavit autobusové zálivy či instalovat veřejné osvětlení. Dále Havířov plánuje osadit nové prvky městského mobiliáře a vysadit zeleň.

Město Havířov má v řešení pouze prostor kolem výpravní haly. Hala samotná je majetkem SŽDC včetně nástupišť, podchodu a dráhy a oprava samotné budovy nádraží je tak v kompetenci SŽDC.

vizualizace_prednadrazi.jpg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…