Havířov navštívil vládní zmocněnec Jiří Cienciala, představil projekt Restart

07.10.2017 8:40

Ve čtvrtek 5. října navštívil havířovskou radnici vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala. S vedením Havířova hovořil zejména o možnostech zapojení města do programu Restart, který připravil Úřad vládního zmocněnce ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem pro místní rozvoj. Společně s pak navštívili areál průmyslové zóny Dukla.

Havířov navštívil vládní zmocněnec Jiří Cienciala, představil projekt Restart
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Program Restart je zaměřen na finanční a systémovou podporu Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. "Mnoho problémů nikdo neřešil, třeba vysokou nezaměstnanost. I proto se obnovil Úřad vládního zmocněnce s cílem restartovat ekonomiku. Pomoc krajům bude probíhat v sedmi tematických oblastech. Jsou to podnikání a inovace, přímé investice, výzkum a vývoj, lidské zdroje, životní prostředí, sociální stabilizace, infrastruktura a veřejná správa," přiblížil hlavní podstatu programu Jiří Cienciala.

Hlavním tématem hovoru byly možné přínosy Restartu pro město Havířov. "Konec těžby uhlí na Dole Dukla měl negativní dopad na město. Ročně nám ubývá zhruba tisíc obyvatel. Logicky nás tak zajímá, zda si z podobných programů jsme schopni pomoci v řešení této situace, ať už se jedná o investice do průmyslové zóny v areálu bývalého Dolu Dukla, přestavbu nevyužitých objektů či třeba dopravní infrastrukturu," uvedla havířovská primátorka Jana Feberová.

"Už nyní se nám rýsují projekty, na které bychom z tohoto programu rádi čerpali finance. V první řádě se jedná o rekonstrukci objektu bývalé základní školy na Mánesově ulici na domov pro seniory nebo řešení přednádražního prostoru," uvedl během jednání náměstek primátorky Josef Bělica.

Projekt Restart je primárně zaměřen na pomoc městům a obcím. Žádat o finance však mohou také podnikatelé. "Chceme podpořit rozvoj podnikání, příliv nových investic a vytvoření nových pracovních míst v oborech s vyšší přidanou hodnotou, přeměnit stará průmyslová území na moderní podnikatelské areály. Jde také o to, aby mladí, vzdělaní lidé neodcházeli za prací jinam," uvedl Jiří Cienciala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…