Havířovský javor získal ocenění Strom hrdina

27.07.2017 15:18

Asi 80 let starý javor platanolistý rostoucí v havířovském zámeckém parku sice nebude letošním stromem roku, získal však čestný titul Strom hrdina. Odbornou porotu zaujal osud stromu, který v nedávné minulosti za nemalého lidského úsilí bojoval o svou existenci.

Havířovský javor získal ocenění Strom hrdina
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Javor vlivem extrémních povětrnostních podmínek v roce 2001 - nejprve dlouho trvající sucho a pak dlouhé přívalové deště - praskl svisle na tři díly od prvního patra větví po kmeni směrem dolů. Prasklina se zastavila díky košatému větvení stromu asi 70 cm nad zemí.

„Že je strom velmi poškozený se zjistilo ještě tentýž den a okamžitě byli povoláni odborníci specializované zahradnické firmy, kteří jasan nejprve odlehčili, to znamená, že ořezali spodní patra větví. Poté prasklý kmen ošetřili speciálním stromovým balzámem a nakonec větve k sobě svázali lanovým zařízením. Ono zařízení působilo, že větve držely pohromadě a kmen byl ve třech místech svázán tak, aby byl možný postupný srůst způsobených prasklin,“sdělila Eva Wojnarová z odboru komunálních služeb magistrátu města.

Právě pro silný příběh jednak lidského úsilí o záchranu poškozeného stromu a jednak příběh samotného stromu, který v boji o existenci obstál s lidskou dopomocí relativně bez újmy, jej město přihlásilo do národní soutěže Strom roku. Mezi dvanáctku finalistů sice vybrán nebyl, porotu ale jeho příběh zaujal.

„Tak jako každým rokem, tak i letos odborná porota kromě dvanácti finalistů ankety Strom roku vybrala stromy, kterým udělila čestný titul Strom hrdina. Symbolické ocenění určené stromům, které přežívají v nepříznivých podmínkách, které ohrožuje pokácení, vandalismus nebo jiná nežádoucí lidská činnost, tedy letos putuje čtyřem stromům,“ uvedla Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Javor platanolistý je dnes ve velmi dobré kondici, je to strom bez známek ztráty vitality a viditelného mechanického poškození se zachováním přirozeného habitu. Vázací zařízení je na něm dodnes a pracovníci magistrátu jej pravidelně kontrolují, aby případně nepoškozovalo větve. Dnes by nikdo na první pohled nepoznal, čím tento javor v nedávné minulosti prošel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…