Hluboká nad Vltavou: O turisty je ve městě dobře postaráno

13.06.2019 16:42

Spoustu atraktivních cílů, kvalitní služby i zázemí čekají na turisty, kteří přijedou do Hluboké nad Vltavou.

Hluboká nad Vltavou: O turisty je ve městě dobře postaráno
Foto: Jitka Erbenová, Wikimedia Commons
Popisek: Hluboká nad Vltavou

Největšími lákadly města a jeho okolí zůstávají státní zámek a zoologická zahrada. „Ačkoliv tygří čtyřčata se u nás narodila už loni v květnu, i po roce stále zůstávají magnetem pro děti i dospělé návštěvníky,“ říká Martin Švihel z marketingového oddělení Jihočeské zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou. „Na prázdniny jsme opět připravili letní komentované prohlídky, o které je velký zájem. Uspořádáme i dvě pohádkové večerní zoo, které je také velmi oblíbené. Nejbližší akcí bude 22. června Netopýří den. V odpoledním komponovaném programu se zájemci seznámí s tajuplným životem těchto nočních savců. Chybět nebudou ani soutěže a tvořivá dílna,“ dodal Švihel. Populární jsou i komentovaná krmení zvířat. „Nejde o masovou akci, krmení uvidí jen menší okruh lidí. V podstatě ti, kteří se vejdou do skupinky okolo ošetřovatele,“ upozorňuje Švihel. 

Návštěvníci mají v hlubocké zoo k dispozici zázemí – restauraci a velké dětské hřiště. Ročně Jihočeskou zoologickou zahradu Hluboká nad Vltavou navštíví kolem 265 000 lidí. Je třetím nejnavštěvovanějším turistickým cílem v jižních Čechách.

Státní zámek Hluboká letos nenabízí jen klasické interiérové prohlídky. „Návštěvníci vidí zámek někdy v přetížených skupinách, mnohdy nemají možnost si objekt prohlédnout při menším počtu lidí. Proto jsme se rozhodli připravit cyklus netradičních prohlídek – například se zajímavou osobností,“ popisuje speciální nabídku pro omezený počet návštěvníků kastelán Martin Slaba.

Návštěvníci mohou po předchozí rezervaci navštívit unikátní prostory hostinských pokojů společně i s kurátorkou a spoluautorkou této prohlídkové trasy Májou Havlovou. Dozví se řadu zajímavých informací o významných hostech schwarzenberské knížecí rodiny, ale i o stavebním vývoji těchto jedinečných prostor.

Soukromými schwarzenberskými apartmány provede zájemce i sám kastelán, který se zaměří na osobnost posledního majitele zámku Hluboká Adolfa Schwarzenberga. Kdo má rád zahrady jistě si nenechá ujít komentované prohlídky se zkušenými zámeckými zahradníky. Ti seznámí návštěvníky s historií hlubockých zahrad a parku a upozorní je na unikátní stromy a keře.  Přiblíží také, co obnáší celoroční péče o rozlehlý areál, který se rozprostírá na ploše 58 hektarů.

V létě se v areálu zámku uskuteční i dvě divadelní představení. „Poslední srpnový den bych rád návštěvníky pozval k nám na Hradozámeckou noc. Speciální prohlídky zaměříme na téma sportu a volnočasových aktivit knížecí rodiny Schwarzenbergů. Hlavní prohlídkovou trasu zpestří kostýmovaní průvodci a hudební vystoupení Schwarzenberské granátnické gardy,“ popisuje program kastelán zámku.
Dodává, že zámek si loni prohlédlo necelých 290 000 návštěvníků. Například prohlídkovou trasu hostinskými pokoji připravili na zámku sice už na podzim 2017, podle kastelána ale prostory, v nichž bývali od 2. poloviny 19. století do roku 1939 ubytováni významní hosté, přátelé a příbuzní rodiny Schwarzenbergů, stále ještě nejsou okoukané a návštěvníky lákají.

Velkou modernizací prošlo letos v Hluboké nad Vltavou zdejší infocentrum, které poskytuje zázemí nejen pro návštěvníky, ale i pro obyvatele města. „Nové informační centrum bylo navrženo tak, aby bylo modernější, prostornější a pohodlnější pro návštěvníky a celkově působilo zajímavěji a příjemněji,“ vysvětluje vedoucí Simona Homolková, která působí i jako produktová manažerka destinace.

V infocentru jsou k dispozici čtyři velké obrazovky, na kterých jsou promítány filmové záběry z Hluboké, Českých Budějovic a okolí, ale i z jižních Čech. Jedna z televizí slouží k představení gastronomie a ubytování v Hluboké nad Vltavou, poskytuje také informace o pronájmech a půjčovnách.

Návštěvníci mohou v infocentru využít i počítač, aby si sami mohli vyhledat informace, které potřebují. „Když přijde více turistů, není v našich silách hned posloužit všem a zodpovědět jejich dotazy. Mezi doplňkové služby patří i prodej výrobků z Hluboké a okolí, které se nabízel i bývalý provozovatel, takže není důvod tento stav měnit. Do nabídky jsme nově zařadili i produkty z projektu Chutná hezk, Jihočesky. Nechceme se zaměřit jen na turisty, ale i na místní a na poskytovatele služeb. Místní si u nás mohou vyzvednout zásilku na tak zvanou Uloženku, koupit si vstupenku na kulturní akce v rámci CB systému. Pokud u nás, na Hluboké, nafotí nějaké pěkné fotky, mohou si je u nás vytisknout na Fotolabu a v obálce pak poslat jako pozdrav z výletu. Fungujeme i jako úschovna zavazadel, nabízíme i tisk, kopírování, skenování. S Českým rybářským svazem jsme se domluvili na vydávání povolenek,“ popisuje Homolková služby, které v infocentru nabízejí.

Turisté chtějí doporučit i dobrou kuchyni. „Pokud někomu selže ubytování, obvoláváme místní hotely a penziony, zda mají nějaké volné místo,“ dodává Simona Homolková. V infocentru najdou turisté samozřejmě spoustu prospektů a letáčků, které jsou zdarma. Někteří turisté by podle jejích zkušeností uvítali, kdyby si v infocentru mohli zakoupit vstupenku do zámku nebo do zoologické zahrady. Předtím by si zatím prohlédli město a došli se například naobědvat. S platnou vstupenkou na určitou hodinu by se pak vydali na prohlídku.

Hlubocké infocentrum provozuje zájmové sdružení Hluboká nad Vltavou. Jeho předseda David Šťastný dodává, že podobný koncept infocentra mají i v Týně nad Vltavou a centru Bosonoha v Českých Budějovicích. „Nechceme jen prodávat turistické známky a poskytovat slovní informace. A navíc naše infocentrum slouží i místním občanům. Vedoucí infocentra spolupracuje i se zdejšími poskytovateli služeb“, uvedl předseda sdružení.

Kdo dá při návštěvě Hluboké nad Vltavou raději přednost aktivnímu pohybu před prohlídkou zámku, galerií nebo zoo, může své síly prověřit ve sportovním relaxačním areálu. Letos v něm přibyla další atraktivita - Boulder lezecká stěna.

„Je pro děti i pro dospělé. Každý si na ní může vyzkoušet svou lezeckou techniku a zdatnost. Nejde o to překonávat výšku, ale najít si trasu a tu pak pořád pilovat. Zatímco začátečník sahá na všechny barevné úchyty, zkušený lezec překonává stěnu po trase jedné barvy,“ vysvětluje podstatu bezpečného lezení bez lana Tomáš Petřík, programový manažer Sportovně relaxačního areálu Hluboká nad Vltavou.

Turisté si v Hluboké nad Vltavou mohou vybrat z pestré nabídky gastronomických služeb. „Vaříme českou kuchyni, otevřeno máme každý den,“ říká Jan Vlasák, majitel rodinné restaurace V Podskalí s velkou terasou a výhledem do zeleně v sousedství bowlingu a plovárny.

V horkých letních dnech uvítají turisté chladivý interiér stylové restaurace Cave, která je vytesaná do skály. „Turisté nás najdou přímo na trase vedoucí nahoru k zámku,“ popsal umístění své netradiční restaurace Imrich Cvopa. Nabídku občerstvení rozšířily i nové hlubocké kavárny, například Cafe bistro na dobré cestě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…