Hluboká nad Vltavou: Turistická sezona je v plném proudu

13.07.2019 6:32

Státní zámek a Jihočeská zoologická zahrada zůstávají i nadále hlavními magnety, které ročně lákají statisíce návštěvníků do Hluboké nad Vltavou. Stále více turistů však přitahuje i Vltavská vodní cesta.

Hluboká nad Vltavou: Turistická sezona je v plném proudu
Foto: hluboka.cz
Popisek: Hluboká nad Vltavou

„Narůstá počet návštěvníků, kteří k nám připlují po řece vlastní nebo půjčenou lodí,“ uvedl hlubocký radní Jindřich Soukal, který má ve městě na starosti oblast cestovního ruchu. Milovníci vody si mohou například půjčit bez kapitánských zkoušek motorovou loď a prožít na řece v okolí Hluboké nad Vltavou svou dovolenou a prázdniny. 

Centrem rekreačního využití horní Vltavy se tak stává právě město Hluboká, kde zhruba před čtyřmi roky začal fungovat největší český rekreační přístav. Kromě míst pro dlouhodobá stání přístav především poskytuje i bezpečný azyl pro připlouvající malé lodě turistů, kteří chtějí strávit v Hluboké nad Vltavou a jejím okolí noc či pár dní. Mají k dispozici pětatřicet míst, kde mohou využít přípojky vody i elektřiny. Přístav nabízí i sociální zázemí, možnost občerstvení a půjčení jízdních kol i dalšího sportovního vybavení.

„Narůstá i zájem o plavbu lodí po Munickém rybníku,“ popsal Soukal další hlubockou turistickou atrakci. Loď přepraví turisty z Hluboké nad Vltavou do loveckého zámku Ohrada, kde sídlí Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství a do přilehlé zoologické zahrady. V červenci a srpnu loď jezdí denně od 10 do 19 hodin podle jízdního řádu.

Podle radního Jindřicha Soukala nemálo turistů z celkového počtu návštěvníků města přijíždí po cyklostezce z Českých Budějovic. „Nyní jsme aktuálně zprovoznili od prvního července přívoz v Purkarci. Mohou tak využít této dopravy přes řeku a přesunout se i s koly na pravý břeh, kde najdou tábořiště,“ popsal Soukal možnosti pro cykloturisty v této místní části města Hluboká nad Vltavou. „Počet turistů, kteří se z levého břehu Vltavy přesunou za pomoci některé z přepravních služeb na pravý břeh, každoročně narůstá.“

Přívoz v Purkarci jezdí v červenci a v srpnu každý den od 10 do 18 hodin. Odjezdové časy jsou po domluvě a podle zájmu cestujících. „Rezervace pro jednotlivce je možno provést kdykoliv v rámci provozní doby přívozu na telefonním čísle +420 602 834 708,“ upřesnil Tomáš Polanský, produktový manažer destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko. „Skupinové objednávky je potřeba uskutečnit jeden den předem. Dřívější či pozdější časy na objednávku den předem nebo po domluvě. Nejdéle však do setmění.“ Přívoz v Purkarci vyplouvá ze stálého kotviště na levém břehu pod penzionem U Anděla k malému molu vedle tábořiště na pravém břehu. Přívoznická loď přepravuje pouze pěší a cyklisty, není bezbariérová. Přívoz je provozován za podpory dotačního titulu Jihočeského kraje.

S nástupem prázdninové letní sezóny za velký pozitivní posun v nabídce pro turisty považuje radní Jindřich Soukal změnu otvírací doby Dolní zámecké zahrady. Správa zámku od začátku letošního roku kvůli vandalům a ochraně stromů v ní radikálně omezila provozní dobu. „Tu se nám nyní podařilo při jednání s památkáři změnit,“ dodal Soukal. Vedení města se společně se zástupci Národního památkového ústavu dohodli, že do konce října se zahrada uzavře až ve 23 hodin a ráno se zpřístupní v 8 hodin. „Myslím si, že prodloužená otevírací doba udrží atraktivitu tohoto místa pro turisty, ale i pro obyvatele našeho města. Snažíme se spolupracovat přímo s těmi cestovními agenturami a kancelářemi, které k nám turisty přivážejí. Kontaktujeme je, aby turisté už před příjezdem dostali od nás informace, jakým způsobem se v interiéru zámku, ale i v jeho zahradách mají chovat,“ dodal Soukal.

Turistická nabídka města Hluboká nad Vltavou neláká jen k prohlídce památek, muzeí nebo galerií. Sportovně založení turisté před prohlídkou zámku nebo zoologické zahrady mohou dát přednost návštěvě sportovně relaxačnímu areálu, kam ročně zavítá přibližně 100 tisíc návštěvníků.

Turisté areál najdou na konci cyklostezky spojující České Budějovice a Hlubokou nad Vltavou u řeky pod zámkem. Je jedním z nejrozsáhlejších venkovních hřišť v republice, kde mohou aktivně trávit volný čas rekreační i aktivní sportovci  - rodiny s dětmi, handicapovaní lidé, vozíčkáři i senioři – v čisté přírodě s výhledem na romantický zámek.

Na děti tu čekají překážky a prolézačky dvou lanových parků a další sportovní lákadla – bungee trampolíny, skákací hrady, minigolf nebo obří houpačka. Zájemci si mohou poměřit své síly na kurtech pro plážový volejbal, zahrát si badminton, stolní tenis, softball nebo basketbal ale i na letošní novince – boulder lezecké stěně. „Nově jsme nainstalovali u pláže koupací molo a rozšířili nabídku zapůjčení vodních atrakcí. Návštěvníci si mohou vybrat šlapací kajaky, šlapací padlleboardy, k dispozici mají i velký padlleboard s nosností pro deset lidí,“ upřesnil ředitel areálu a předseda destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko David Šťastný. V areálu si lze vypůjčit i koloběžky, elektrokola nebo in-line brusle a vydat se po přilehlé cyklistické stezce do okolní přírody nebo do Hluboké nad Vltavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.