Hlučín: Rekonstrukce střechy objektu vodárny již započala

22.06.2019 20:06

Jedná se o udržovací práce na věžovém vodojemu ve městě Hlučín. Objekt je chráněnou kulturní památkou vedenou pod rejstříkovým č. 101521 u NPÚ, a nemá přiděleno číslo popisné ani orientační.

Hlučín: Rekonstrukce střechy objektu vodárny již započala
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Věžový vodojem má osmiboký půdorys a čtyři podlaží - přízemí, dvě patra ve dříku a třetí patro s reservoárem. Výška vodojemu je 15,30 m, výška dříku 8,65 m, vnitřní průměr dříku 292 cm, vnější průměr dříku 368 cm.

Rekonstrukce má za cíl zabránit další degradaci kulturní památky a to realizací přesné kopie původního krovu a střechy.

Navrhované stavební úpravy spočívají v nahrazení poškozených prvků krovu s kompletní výměnou střešního pláště dotčené části a to přesně dle původně použitých prvků a konstrukcí. Ocelová konstrukce bude doplněna o chybějící prvky a celkově ochráněna proti korozi. Dřevěná část a krytina bude zcela vyměněna. Zastřešení je provedeno krytinou z keramických pálených tašek „bobrovek“ na laťování. Odstín střechy je navržen červený. Provede se kompletní oplechováním okrajů střechy. V krovu budou vytvořeny v každém druhém poli vikýřová okna typu „volské oko“ dle původního řešení, tato okna budou následně zasklena (celkem 4 ks). Okapový systém je navržen v rozsahu dle původního rovněž z plechu. Svody jsou řešené u mansardové střechy jako dvouúrovňové a jsou svedeny prostupy ve střeše a ve fasádě do středu věže kde jsou vedeny až do přízemí, kde se napojí na stávající ležatou kanalizaci. Napojení svodů na dešťovou kanalizaci bude provedeno za předchozího pročištění a kontroly funkce potrubního vedení. Plánovaný termín dokončení je během srpna 2019.

Realizace je spolufinancována ze státního rozpočtu v rámci Havarijního programu Ministerstva kultury pro rok 2019. Stavbu realizuje firma STAV MORAVIA s.r.o. z Ostravy v ceně cca 1 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

16:14 Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

Vítězné projekty loňského úvodního ročníku participativního rozpočtu nazvaného Vaše Kroměříž se blíž…