Hlučín: Územní plán se připravuje na své první změny

03.02.2019 11:45

Především územnímu plánu se věnovali zastupitelé na svém zasedání ve čtvrtek 31. ledna. Projednávali návrhy padesáti změn jednoho z nejdůležitějších dokumentů, kterým se řídí rozvoj každé obce či města. Většinu navrhovaných změn žádali občané, některé s ohledem na aktuální vývoj iniciovalo samo město.

Hlučín: Územní plán se připravuje na své první změny
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

„Mohlo by se zdát, že je na změny územního plánu, který jsme schválili před dvěma roky, poněkud brzy. Ale už při jeho schvalování jsme slíbili, že budeme reagovat na požadavky obyvatel; ostatně ty přicházely již v době, kdy se původní dokument schvaloval. Územní plán totiž musí být živý, aby rozvoj města usměrňoval, nikoliv brzdil,“ vysvětlil starosta Hlučína Pavel Paschek.

Mnoha žádostem občanů ale zastupitelé na doporučení úřadu územního plánování nevyhověli. Šlo zejména o případy, kdy chtěli majitelé změnit zemědělskou půdu na stavební pozemek. Důvodem je, že v Hlučíně jsou uzemním plánem, schváleným v únoru 2017, vyčleněny plochy pro výstavbu až 350 rodinných domů. Dosud se na nich postavily pouze tři domy. Dokud se nezastaví alespoň část těchto pozemků, nelze nové plochy pro výstavbu vyčlenit. Takové změny by ostatně nadřízený orgán ani nepovolil.

„Změnu můžeme udělat teprve po pěti letech od vydání územního plánu, tedy v roce 2022.  Stavební plochy, které nebudou do té doby zastavěné, převedeme zpět do ploch zemědělských či podobných, a budeme se snažit vyhovět těm, kteří chtějí stavět na jiných parcelách a žádají jejich vyjmutí ze zemědělských ploch,“ přislíbil starosta Paschek.

Územní plán totiž nejen stanovuje podmínky pro stavbu nových rodinných i bytových domů, obchodů i průmyslových staveb, ale také dbá na zachování parků či biokoridorů, a též přináší mnoho nezbytných regulačních opatření. Těmi zamezuje třeba výstavbě několikapodlažního paneláku v centru města, postavení rodinného domku v záplavovém území, nebo vybudování obchodního centra v trase budoucí významné komunikace. Příslušná legislativa mimo jiné také striktně určuje, kolik procent plochy města lze určit k výstavbě, kolik procent zelených ploch musí ve městě být. To vše musí být v územním plánu nastaveno tak, aby potřeby obyvatel a potřeby pro udržitelný rozvoj přírody, krajiny i urbanismus města byly v co největším souladu.

Na návrh opozice se zastupitelé rozhodli přesto některým požadavkům na změny zemědělských ploch na stavební pozemky vyhovět. Konečné rozhodnutí bude ale na dalších jednáních s dotčenými orgány v průběhu projednávání této změny územního plánu.

Nejživější rozpravu vedli zastupitelé o změně pro lokalitu v Bobrovníkách u Bobry clubu, kde radní města navrhovali umožnit výstavbu až třípatrových domů. Zapojil se do ní i jeden z přítomných občanů Bobrovníků, architekt Pavel Ksenič, který svým odborným stanoviskem podpořil návrh opozice udělat nejprve studii, která posoudí, jaká by byla pro danou oblast nejvhodnější zástavba. Delší diskuze vedla k dohodě mezi opozicí a koalicí. Město nechá studii pro danou oblast vypracovat v příštích měsících a teprve v souladu s ní se bude případně měnit územní plán.

Město také v dalších týdnech vybere zhotovitele, který poté připraví podklady ke změnám územního plánu.. Ty budou následně předmětem veřejného projednávání s občany a k posouzení je dostanou také všechny dotčené orgány. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …