Hodonín: Běžcům ze Skalice do Hodonína letos přálo počasí

07.07.2022 7:29 | Tisková zpráva

Jubilejní třicátý ročník mezinárodního silničního běhu Skalica - Holíč - Hodonín se letos konal netradičně 2. července. Na start 12,4 km dlouhé trasy se ve Skalici postavily přes dvě stovky běžců a běžkyň z České republiky i ze Slovenska.

Hodonín: Běžcům ze Skalice do Hodonína letos přálo počasí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Mezinárodní silniční běh Skalica - Holíč - Hodonín je neodmyslitelně spjat s předvánočním časem. Jubilejní třicátý ročník se však letos organizátoři rozhodli uspořádat již začátkem prázdnin. "Třicátý ročník se už dva roky nekonal kvůli covidové situaci. Rozhodli jsme se proto uspořádat jej v tomto letním období, než zase nastanou případné zdravotní nepříjemnosti spojené s podzimem a zimou," objasnil důvody změny termínu ředitel spolupořádající organizace TEZA Hodonín Otakar Čajka.

Tropická vedra, která provázela konec června, vystřídalo v sobotu příjemnější počasí. Závodu předcházel ve Skalici školní běh 20. ročníku memoriálu Emila Zátopka. Přesně v 10 hodin odstartovala hlavní závod ze skalického náměstí primátorka Anna Mierna za účasti starosty Hodonína Libora Střechy. Přestože běžců bylo vlivem prázdnin o něco méně než obvykle, účast byla hojná a na startu nechyběli ani přední závodníci z minulých ročníků jako třeba Jiří Homoláč z VSK Univerzity Brno. Ten tentokrát skončil třetí za druhým Michalem Staníkem. Vítězství urval Lukáš Chvístek z Ostravy - Vítkovic (0:39:12), který si držel po celý závod poměrně velký náskok. "Startoval jsem tady podruhé. Poprvé v roce 2018, ale to byly úplně jiné podmínky. Tehdy byly mínus tři stupně a trošku sněhu. Byl jsem tehdy čtvrtý," řekl běžec. "Teď jsem nabral zkušenosti a zúročil je. Předtím tu startovali i polští a ukrajinští běžci, ti teď nepřijeli, ale určitě by bylo dobré se s nimi poměřit, možná by se mi běželo lépe. Celou dobu jsem běžel sám, měl jsem pořád konstantní tempo a někdy je to utrpení. Lepší je držet se pole a potom poslední kilometr zafinišovat," prozradil bezprostředně po doběhu absolutní vítěz. Mezi ženami vyhrála s velkým náskokem několikanásobná vítězka závodu Katarína Pejpková z TJ Obal-servis Košice (0:45:16). "Užila jsem si to, sice byl trochu protivítr, ale snažila jsem běžet tak, jak mi nakázal trenér, takže jsem spokojená. Dneska bylo úžasné počasí, jako na objednávku," pochvalovala si závodnice, která tento běh řadí ke svým oblíbeným závodům a ráda se sem vrací.

Závod byl však příležitostí k pokoření vlastních limitů také pro řadu hobby běžců. Mezi nimi se objevil třeba místopředseda slovenského parlamentu Gábor Grendel, barvy hodonínské radnice hájil místostarosta Ondřej Fialík. Slovenského politika předběhl o sedmnáct míst. "Běžel jsem už po několikáté a po dvouleté pauze jsem se těšil. Je tady super atmosféra, nakonec i počasí bylo objednané, protože nevím, jestli bych to v tom horku vůbec doběhl. Běželo se bezvadně," prozradil místostarosta těsně po doběhu.

Vyvrcholením jubilejního 30. ročníku běhu, který je tradiční součástí Moravsko-slovenského běžeckého poháru, bylo slavnostní vyhlášení, které se konalo ve 12.30 na Masarykově náměstí v Hodoníně. Mezi vítěze všech kategorií byly rozděleny finanční prémie v celkové hodnotě 62 800 Kč.

Výsledky závodu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…