Hodonín: Český červený kříž ocenil dárce krve

20.11.2022 12:33 | Tisková zpráva

Velká událost pro dlouholeté bezpříspěvkové dárce krve se konala 15. listopadu odpoledne v restauraci Na Vartě. Místní organizace Českého červeného kříže zde ocenila ty, kteří v počtu odběrů slaví významné jubileum. Dárci obdrželi stříbrné a zlaté medaile Prof. MUDr. Jana Janského za 20 a 40 odběrů i Zlaté kříže třetí a druhé třídy, které se udělují za 80 a 120 odběrů krve.

Hodonín: Český červený kříž ocenil dárce krve
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

„Dneska máme připraveno ocenění pro 47 dárců, z čehož pět má dostat plaketu nejvyšší, která je za 80 a 120 odběrů. Tito lidé darují krev v podstatě po celý svůj život,“ řekla Anna Jurkovičová z Českého červeného kříže. Krev je nenahraditelnou tekutinou jak při záchraně lidských životů, tak i při léčbě některých závažných onemocnění. Její potřeba navíc přichází mnohdy bez varování. Dárcovství krve tak stále zůstává nezastupitelné a důležité.

K poděkování a ocenění této dobrovolné iniciativy se připojil i starosta Libor Střecha. „Krev je jeden z největších darů, protože svou krví dávají šanci na život dalším lidem. To, že to dělají bezúplatně a dobrovolně, je něco mimořádného a určitě by tito lidé měli být oceňováni. Osvěta je velmi důležitá právě proto, aby se řady dárců krve rozšiřovaly. Není to úplně jednoduché, protože ne každý může darovat, o to více je to cennější, a o to více bychom si těchto lidí měli vážit,“ řekl starosta.

Stejně jako celé zdravotnictví také dárcovství krve bylo poznamenáno epidemií koronaviru. „Kvůli covidu, který nám dva roky neumožnil jednak pořádat tyto akce a trochu zamezil i dárcovství, se počty dárců krve bohužel snížily. Potřebujeme nalákat nové prvodárce, což se ne vždycky úplně daří,“ dodala Anna Jurkovičová. Pracoviště hematologie a transfuzní služby v Nemocnici TGM Hodonín tak přivítá každého plnoletého zájemce, který by chtěl s dárcovstvím krve začít. Součástí první návštěvy je kontrolní odběr a vyšetření, které zjistí, zda je člověk vhodným dárcem. Krev pak mohou lidé darovat každé tři měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…