Hodonín: Energii ze slunce město plánuje využít k osvětlení i k výrobě elektřiny

10.08.2022 7:34 | Tisková zpráva

Využití solární energie je v centru pozornosti města Hodonína dlouhodobě. Kromě podpory fotovoltaických elektráren na rodinných domech se město snaží o jejich rozšíření i na veřejné budovy.

Hodonín: Energii ze slunce město plánuje využít k osvětlení i k výrobě elektřiny
Foto: wikipedia
Popisek: Hodonín

Již dříve reagovalo na vypsaný dotační titul, jehož prostřednictvím chce zajistit větší energetickou soběstačnost. Přistoupilo také k využití solárních svítidel. Dvě z nich jsou již zkušebně instalována na Mrkotálkách, kde osvětlují cestu vedoucí ke Kauflandu, další jsou v plánu na nové lávce u zoo. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

S ohledem na vývoj cen energií je energetická soběstačnost více než nutností. Město tak počítá s postupnou instalací solárních panelů na většině budov ve svém majetku. Vyrobená energie z těchto „mini-elektráren“ bude využita k pokrytí provozní spotřeby objektů, energetické přebytky lze navíc využít například k napájení veřejného osvětlení, případně prodat do sítě a zajistit tak postupnou návratnost vynaložených finančních prostředků. V současnosti je vytipováno 28 objektů, kde by mohly být fotovoltaiky instalovány. Kromě mateřských a základních škol nebo úředních budov se jedná například o objekty sportovišť, domu kultury, hotelu Krystal nebo objektu Regionálního centra na Masarykově náměstí. V roce 2021 zažádalo město o dotaci z Operačního programu Životní prostředí na pořízení první fotovoltaiky na budově městského úřadu na Národní třídě. Ta by mohla vyrůst již v příštím roce.

Posílení veřejného osvětlení zejména v okrajových částech měst slibují také solární svítidla. Jsou vhodná například na cyklostezkách nebo hřištích, všude tam, kde například majetkové vztahy, terén nebo finanční náročnost neumožňují zřízení věcného břemene v podobě elektrických sítí. Jednoduchá instalace a technologie umožňující provoz svítidla i v případě, kdy je delší dobu nedostatek slunečních paprsků, z nich dělá efektivní zdroj světla. V pilotním provozu jsou nyní dvě světla na Mrkotálkách, kde osvětlují cestu ke „starému“ Kauflandu. V případě lávky se počítá rovněž s montáží dvou kusů svítidel, která zde zajistí větší bezpečnost chodcům i cyklistům zejména v zimních měsících, kdy se brzy stmívá. V případě, že se provoz solárních svítidel osvědčí, zváží město jejich využití i v dalších částech města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…