Hodonín: Městská knihovna obdržela ocenění za nápadité mediální vzdělávání mladých

20.09.2022 18:11 | Tisková zpráva

Městská knihovna Hodonín se díky originálnímu programu mediálního vzdělávání pro mládež stala jednou ze sedmi knihoven, které získaly ocenění Biblioteca inspirans 2022. Ocenění a finanční minigrant 10 tisíc korun pro rozvojové aktivity knihovny převzala 15. září v Olomouci ředitelka knihovny Petra Špačková.

Hodonín: Městská knihovna obdržela ocenění za nápadité mediální vzdělávání mladých
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

„Veřejné knihovny již dávno nejsou jen regály s knihami. Jsou centrem vědění, setkávání a solidarity. Lidé, kteří v nich pracují, učí veřejnost pracovat s informacemi. Také vytvářejí prostor pro dialog a celoživotní vzdělávání a jsou hybatelem lokálního dění“, vysvětluje Andrea Studihradová z České spořitelny, která ocenění Bohemia inspirans společně s  Nadací OSF organizuje.

Městská knihovna v Hodoníně pomáhá dětem a mládeži lépe se orientovat ve spleti rozporuplných informací. Knihovna učí děti, jak se bezpečně chovat na internetu, seznamuje je s virtuální realitou a pořádá pro ně online turnaje v esportu – soutěž v hraní elektrických her. Děti a dospívající mají vedle knih, počítačů, stolního fotbálku nebo deskových her k dispozici i herní konzole Playstation a také speciálně upravený prostor zvaný zašívárna. „Esportové hry nebo Playstation nevnímám jako něco negativního. Je to přirozený vývoj společnosti, která je hodně technologicky vybavená. Bez technologií se prostě neobejdem,“ říká Petra Špačková, ředitelka knihovny a dodává: „Hry nabízejí příběhy, které děti a dospívající hraním zároveň prožívají a zpracovávají. Podobné příběhy najdou i v knihách.“

Když s kolegy přemýšleli, co dětem v rámci mediálního vzdělávání nabídnout, přišel knihovník Marek Otruba nejprve s vlastním programem digitální vzdělanosti. „Knihovna musí mít i jiné role než jen půjčování knih. Je třeba podporovat její komunitní úlohu, aby sem návštěvníci včetně dětí chodili rádi. Bereme děti a dospívající jako parťáky i s jejich zálibami a koníčky. Chodí sem hrát, chodí se setkávat do zašívárny, vzdělávají se tu v informačních technologiích. A hodně si oblíbili i online esportové turnaje,“ popisuje Petra Špačková. Knihovna si v roce 2021 založila vlastní účet na streamovací platformě Twitch a na jaře 2021 uspořádala svůj první turnaj v esportové týmové hře LoL (Liga legend). Zúčastnilo se 50 hráčů a 200 diváků a vítězové získali poukázky na nákup knih a roční registraci do knihovny. „Loni na podzim jsme pak uspořádali turnaj ve hře Counter-Strike, kterého se zúčastnilo 230 hráčů a který měl 6000 zobrazení. Letos na podzim je v plánu další turnaj v LoL,“ upřesňuje Petra Špačková.

Biblioteca inspiransis je ocenění pro knihovny, které přinášejí příklady dobré a inspirativní praxe. Ocenění organizuje Nadace OSF ve spolupráci s Českou spořitelnou. Letos se uskutečnil první ročník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

13:37 Hustopeče: Protidrogová prevence jinak. Do města přijel Revolution train

Od roku 2016 brázdí koleje v Česku, Slovensku a Německu 165 metrů dlouhý obrněný kolos, který ve čtv…