Hodonín: Na městském hřbitově se opravuje zeď a chodník

07.09.2023 10:32 | Tisková zpráva

Aktuálně se na městském hřbitově provádí několik důležitých stavebních prací současně. Jedná se o sanaci hřbitovní zdi, opravu chodníku ve staré části hřbitova a úpravu plochy pro rozšíření hrobových míst a kolumbárií.

Hodonín: Na městském hřbitově se opravuje zeď a chodník
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Hřbitovní zeď ve východní části, oddělující starý a nový hřbitov, byla na mnoha místech poškozena vlhkostí a degradací materiálu. Zeď byla rozebrána, podloží čeká na sanaci proti vlhkosti a vzlínání vody. V poškozených místech bude zeď vystavěna nově, přičemž se využije použitelného materiálu z původní zdi. Ta bude mít totožnou podobu jako původní zeď. Bude ve stejných rozměrech a použitém materiálu, s pilíři se stříškami z pálených tašek. Po dobu stavebních prací jsou hroby a pomníky kolem zdi zabezpečeny proti případného poškození. Práce potrvají do konce listopadu a vyjdou město na 5,1 milionu korun. V době svátku Památky zesnulých (2. listopadu) budou práce přerušeny a k hrobům bude umožněn přístup.

Další nepřehlédnutelnou akcí na hřbitově je oprava chodníku v zadní části starého hřbitova, na páteřní komunikaci vedoucí od centrálního kříže. Oprava zahrnuje změnu typu povrchu včetně podkladních vrstev. Celková délka obnovy povrchu ve dvou navazujících úsecích je 51 metrů. „Vzhledem k tomu, že řešená plocha se nachází v památkově chráněné zóně, byl zvolen povrch z přírodních materiálů, a to žulová kostka a štěrkopískový posyp. Navržené konstrukce a postup prací kladou důraz na ochranu stávajícího kořenového systému vzrostlých stromů,“ popsala práce Lenka Šrámková z odboru investic a údržby města. V plánu je doplnění prostoru o mobiliář – lavičku, odpadkový koš a vyústění užitkové vody. Dokončení stavby za 990 tisíc korun se předpokládá v měsíci říjnu.

Současně se na městském hřbitově upravují plochy pro nová hrobová místa. V části prostoru budou instalována nová kolumbária. Předpokládaný termín dokončení je v listopadu letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

10:28 Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

Řešení náplavek, veřejného prostoru na Ulrichově náměstí či jiných míst ve městě, to je nyní v rukou…