Hodonín: Rekonstrukce kina pokračuje podle plánu, hotovo bude na jaře

29.11.2020 19:08

Před rokem začala kompletní rekonstrukce kina Svět, nyní vstupuje do své poslední třetiny. Kromě vnitřních stavebních úprav obnáší výměnu veškerých inženýrských sítí, od kanalizace přes vzduchotechniku až po elektroinstalaci, včetně instalace nové promítací technologie.

Hodonín: Rekonstrukce kina pokračuje podle plánu, hotovo bude na jaře
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Nejvíce se proměnil hlavní sál, vznikl i malý víceúčelový sál, v prvním patře se začíná rýsovat kavárna. Novou podobu dostává vestibul a schodiště, přibude výtah. Dokončení rekonstrukce se předpokládá v dubnu příštího roku.

Rekonstrukce kina začala v říjnu loňského roku, a to doslova od podlahy až po střechu. Stavebními úpravami procházejí vnitřní prostory kina včetně hlavního promítacího sálu, vyměněny byly veškeré inženýrské sítě od kanalizace až po elektroinstalaci, a opravit bylo třeba i trámy v krovech střechy. K bezbariérovým úpravám nově přibude výtah, schodiště až do nejvyššího podlaží a ve druhém podlaží vznikne další, menší, víceúčelový sál s kapacitou 37 sedadel. Ten bude sloužit k promítání méně navštěvovaných filmů, přednáškám, nebo komorním koncertům.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Největších proměn dozná hlavní promítací sál, jehož hlediště se mění i konstrukčně. Velký sál bude mít 193 sedadel, to je zhruba o třetinu méně, než měl původní sál. Stupně oddělující řady sedadel se rozšiřují o 30 centimetrů, což zajistí divákům spolu s komfortními sedadly větší pohodlí při sledování filmu. Výrazným prvkem bude osvětlení, které se bude prolínat celým interiérem v duchu hry světel. Velké plochy bočních stěn sálu pokryjí akustické panely s příčnými zářivkami, jež budou vytvářet jakési paprsky přitahující diváka k filmovému plátnu. Strop bude oddělen od obrovských stěn a bude vytvářet dojem, jakoby se vznášel v prostoru. V současné době se obkládají stěny hlavního sálu a instalují podhledy stropu.

Práce na rekonstrukci kina pokračují podle harmonogramu a jejich ukončení se předpokládá v průběhu měsíce dubna příštího roku. Součástí rekonstrukce kina je i modernizace promítacího a zvukového zařízení. Stavební práce vyjdou město na přibližně 62 miliony korun a promítací technika a audio zařízení na dalších 11 milionů korun.

Budova kina pochází z roku 1913 a patří tak mezi nejstarší kina v naší republice. Poslední větší úpravy kina se dělaly na přelomu 60. a 70. a velká rekonstrukce se uskutečnila v roce 1976. Dílčí úpravy interiéru a opravy se prováděly i v následujících letech, včetně zvukové a promítací techniky. V roce 2010 bylo kino digitalizováno 2D a 3D technologií. Před zahájením rekonstrukce kino Svět ročně navštívilo kolem 50 tisíc diváků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…