Hodonín: Studie obnovy parku před školou U Červených domků byla představena veřejnosti

02.06.2023 7:29 | Tisková zpráva

Prostranství před Základní školou U Červených domků čeká proměna. Dříve zelený park, který kvůli tornádu přišel o většinu stromů plánuje město ve spolupráci s nadací Proměny změnit v příjemné místo plné zeleně. Příležitost seznámit se s tím, jak by lokalita v budoucnu mohla vypadat, měli občané a zájemci na společném setkání s architekty, zástupci města i nadace Proměny, které se konalo 30. května v jídelně základní školy.

Hodonín: Studie obnovy parku před školou U Červených domků byla představena veřejnosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

V ploše parku již bylo na podzim loňského roku vysázeno 25 mladých stromků. Němými svědky živelné katastrofy zůstávají i torza dubů, která se opět probouzejí k životu. Určitě však nezůstanou osamoceny. „Jedním z důležitých témat celého návrhu jsou stromy. Chceme sem vrátit i větší stromy, nejenom standardní výpěstky a prostor jsme chtěli udělat tak, aby sloužil v podstatě všem. Stýká se nám tady hodně lidí, jak žáků základní školy, tak místních obyvatel i seniorů a zároveň je to i lokalita pro živočichy a přírodu. Tohle všechno jsme chtěli dát dohromady. Je to také uzlové místo v průchozích trasách z různých míst v okolí,“ vysvětlila jedna z autorek studie Jitka Vágnerová z ateliéru V8. Spolu s ní se na vypracování studie podíleli také architekti Radek Prokeš a Martina Havlová ze studia Arkytek.

Kromě stromů v široké škále druhů zde přibydou trvalkové záhony a keře. Součástí budou také nové chodníky, osvětlení a mobiliář. Děti potěší umělecký objekt, který je přizpůsobený k dětským hrám a svou konstrukcí připomíná sušáky na prádlo. Prostor však bude pro všechny generace a není účelově vytvářen jako dětské hřiště. Z důvodu prevence vandalismu bude také doplněn kamerovým systémem.

Po úvodní prezentaci následovala diskuzní část určená občanům. Ti měli příležitost zeptat se architektů či zástupců města na vše, co je zajímá, a vznesli také několik připomínek. „Jsme rádi, že lidé v tak hojném počtu přišli, že se zajímají o tuto lokalitu, chtějí to tady mít krásné a myslím, že tu byly opravdu zajímavé dotazy a připomínky, které určitě budeme projednávat,“ řekl starosta Libor Střecha. Dotazy se týkaly většinou výsadeb, plánovaného mobiliáře, chodníků či údržby zeleně. Zazněly také obavy, zda stromy nebudou příliš vysušovat podloží některých domů, které prošly sanací statiky a základů.  Každý z návštěvníků rovněž obdržel leták, kam může zaznamenat do 13. června své další připomínky a poslat je na emailovou adresu info@bazantnicezije.cz Architekti následně dokončí podobu studie tak, aby mohlo začít zpracování projektové dokumentace pro další stupně řízení. A pokud vše dobře půjde, mohla by být revitalizace místa zahájena již v průběhu příštího roku.

Nejedná se však o první možnost, kdy se veřejnost vyjadřuje k plánované podobě této lokality. Již v minulosti mohli zájemci prostřednictvím ankety sdělit, jak by si prostor představovali a co by zde nemělo chybět. Podobná anketa se uskutečnila také mezi žáky základní školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…