Hodonín: Výsadby příměstského lesa se blíží do finále

15.01.2023 8:35 | Tisková zpráva

Práce na výsadbách příměstského lesa v městské části Bažantnice jsou z většiny hotovy. Lesníkům společnosti Lesy Horňácko zbývá dosázet poslední dva tisíce odrostků, aby byl les poškozený tornádem obnoven podle plánu. Celkem 80 tisíc lesnických sazenic vysázených v roce 2021 a 2022 včetně 4 tisíc odrostků a 79 kusů alejových sazenic je již na svých stanovištích, kde budou v dalších letech dotvářet krajinu, na kterou jsme byli roky zvyklí.

Hodonín: Výsadby příměstského lesa se blíží do finále
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Výsadby zde probíhaly v několika etapách, a to na podzim roku 2021 bezprostředně po tornádu, dále na jaře a na podzim roku 2022. Nyní zbývá lesníkům dokončit poslední plánovanou výsadbu odrostků. Město tak zároveň dodrželo zákonné nařízení, které stanoví povinnost obnovit porost do dvou let od ničivé katastrofy. Cílem bylo navázat na původní ráz Hodonínské Dúbravy. Druhovou skladbu proto tvoří z velké části duby letní, které jsou doplněny javory, lípami a habry. I přesto, že je les vysázen v relativně krátkém časovém úseku, snažili se lesníci zachovat věkovou různorodost porostu. Kromě nejmenších semenáčků tak sázeli také větší odrostky doplněné individuální plastovou ochranou proti poškození a kolem cest mají své stanoviště alejové stromy. Výsadby současně respektují zpracovaný projekt příměstského lesoparku.

Za rok 2021 a 2022 se náklady na výsadbu veškerých sazenic, jejich péči a výstavbu oplocenek blížily k 6,5 mil. Kč. Výsadby výrazně podpořila společnost Philip Morris dotací ve výši 46 512 dolarů, tj. v přepočtu přibližně jeden milion korun, která byla poskytnuta na projekt Obnova příměstského lesa po tornádu z jejich fondu Pomoci při katastrofách. Další výdaje na výsadby lesnických sazenic částečně pokryla dotace z Jihomoravského kraje a výsadbu 79 kusů alejových sazenic stromů včetně následné péče financuje nadace Karel Komárek Family Foundation.

Výsadby jsou první a nejdůležitější krok k obnově lesa. Starost o nový les však tímto teprve začíná. Další finance bude stát zapěstování lesa a jeho následná údržba. I přes péči lesních hospodářů činí přirozený úbytek přibližně deset procent sazenic. Stejně jako výsadby bude navazující péči a související lesnické práce zajišťovat společnost Lesy Horňácko.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…