Hodonín: Začíná restaurování Mariánského sloupu

23.04.2022 12:47 | Tisková zpráva

Po čtyři století stojí na náměstí vedle kostela sv. Vavřince Mariánský sloup. Byl postaven na počátku 18. století jako poděkování za ukončení morové epidemie.

Hodonín: Začíná restaurování Mariánského sloupu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Teď až do konce léta toto významné umělecké dílo spojené s historií Hodonína a zapsané v seznamu kulturních památek bude zakryto lešením a plachtami. Začíná jeho rekonstrukce. 

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí

Po třinácti letech od poslední obnovy sloupu město přistoupilo k jeho restaurování.  „Při posouzení stavu této památky se zjistilo, že její povrch je z důvodu působení povětrnostních vlivů porostlý řasami a mechy a na těchto místech dochází ke zvětrávání horniny a prasklinám. Celá památka je znečištěna prachovými nečistotami,“ popisuje současný stav památky Kateřina Kurdíková ze státní památkové péče stavebního úřadu. „V loňském roce došlo po silných bouřkách a poryvu větru také k odpadnutí části paže jednoho ze světců a odchlípnutí olověných plechů kryjících římsu,“ doplňuje. Proto bylo nutné přistoupit k jeho obnově, která je zaměřena zejména na pozastavení probíhajících degradačních procesů.

V první fázi bude povrch památky ošetřen biocidním prostředkem zamezujícím působení škodlivých organismů a všechny prvky budou očištěny měkkými kartáči a čistícím vodním roztokem.  Nejvíce ohrožená zvětralá místa budou zpevněna. Stejně tak budou opraveny praskliny a chybějící drobné části. Na závěr bude celý povrch památky preventivně ošetřen proti růstu mechů.

Obnovu památky provádí restaurátor Josef Krososka, který je odborníkem na restaurování a sloup již v minulosti několikrát restauroval. Předpokládá se, že restaurační práce budou trvat asi tři měsíce a skončí v létě. Předchozí známé obnovy památky se uskutečnily v letech 1856, 1939, 1973, 1997 a 2009.

Barokní sochařské dílo vytvořil v letech 1716-1718 brněnský sochař pruského původu Antonín Riga (1660-1728). Z jeho dílny pocházejí například morové sloupy v Uherském Hradišti a na Velehradě. Na čtyřbokém podstavci s hranolovými sokly vysunutými do nároží jsou umístěny plastiky morových patronů – sv. Františka Xaverského, sv. Rocha, sv. Rozálie a sv. Karla Boromejského. Ve středu mezi sochami je hranolový sloup, ze kterého vyrůstá sloup obláčkový, z jehož nitra vystupují andílci, a na vrcholu stojí socha Panny Marie Immaculaty v životní velikosti. „Immaculata“ znamená „neposkvrněná“ a donátorkou (dárkyní) byla hraběnka Marie Antonie, kněžna z Lichtenštejna, vévodkyně ve Slezsku, Opavě a Krnově. Morový sloup nechala postavit v roce 1716 jako poděkování za ukončení morové epidemie, které v Hodoníně v letech 1714-1716 podlehlo přes 50 obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …