Hodonín: Zoologickou zahradu čeká proměna

10.06.2023 16:29 | Tisková zpráva

Další modernizace Zoologické zahrady Hodonín je na dohled. Ještě před zahájením stavebních prací je však nutné provést související demolice některých staveb.

Hodonín: Zoologickou zahradu čeká proměna
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Koncem května byl v zázemí zahrady zbourán objekt šaten, v nejbližších dnech začne demolice pavilonu akvárií. Obě stavby zanedlouho nahradí moderní budovy. Nové zázemí nabídne i zrekonstruovaný šelminec vedle pavilonu primátů a obnovy se dočká rovněž tornádem zničený psí útulek.

Plánované demolice jdou ruku v ruce s dalším rozvojem areálu zahrady. Již letos na podzim je v plánu zahájení výstavby nového vstupního objektu, jehož součástí budou také nová sociální zařízení pro návštěvníky. Dojde k úpravě zpevněných ploch před vstupem, vybudování přístřešku pro kola a zároveň vybavení mobiliářem. Odhadované náklady na výstavbu činí 23 milionů korun.

„V této souvislosti předpokládáme dočasné uzavření zoo, pravděpodobně od října 2023 do jarních měsíců 2024 kdy dojde ke kolaudaci stavby. O přesných termínech budeme návštěvníky informovat,“ řekl ředitel Zoo Hodonín Martin Krug.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29720 lidí

V podzimním termínu se rovněž počítá se zahájením výstavby moderního psího útulku. Zbytky původních objektů značně poškozených tornádem byly zbourány a na jejich místě vyrostou dvě zbrusu nové jednopodlažní stavby. Nová správní budova bude zahrnovat zázemí pro zaměstnance, ale i část určenou k provozu se zvířaty. Objekt kotců bude disponovat 26 kotci pro útulek a dvěma odchytovými kotci přístupnými zvenku pro městskou policii.

Součástí areálu budou i dva venkovní výběhy a nové oplocení včetně protihlukové stěny. Předpokládané celkové náklady činí 25,5 milionu korun, přičemž čtyři miliony darovala městu společnost Havlíkova apotéka. V plánu je také podání žádosti o dotaci z dotačního programu Ministerstva pro místní rozvoj na obnovu po tornádu.

Začátkem roku 2024 by měl přijít na řadu nový pavilon akvárií. Předpoklad nákladů v tomto případě činí 46 mil. Kč, městu se však podařilo získat dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 32 milionů korun. Statika stávajícího objektu byla poškozena tornádem a demolice je tak nevyhnutelná. Obyvatelé pavilonu se již na podzim roku 2021 přestěhovali do jiných zahrad a nový objekt tak bude mít zcela novou osádku.

„Bude se jednat především o ryby rodu Cichlidae, česky vrubozobcovití, ale v tuto chvíli ještě nechceme předbíhat a zveřejňovat konkrétní druh ani počet, to si necháme jako překvapení. Můžeme sdělit jenom to, že se bude jednat o největší skupinu takto chovaných ryb v českých zoo,“ doplnil ředitel Martin Krug.

Proměna čeká i starý šelminec v sousedství pavilonu opic, s jehož rekonstrukcí se počítá ještě letos. Důvodem je především splnění podmínky zákona na ochranu zvířat proti týrání, jelikož kapacita chovného zařízení již neodpovídá požadavkům pro chov velkých kočkovitých šelem a primátů. Půjde tedy o rozsáhlou rekonstrukci vnějších i vnitřních prostor za účelem zvětšení plochy na celkových 400 m2. Mříže nahradí zděná stavba doplněná o skleněné průhledy a zastřešená nerezovou síti ve výšce zhruba 5 m. V současné době probíhá jednání s Ministerstvem životního prostředí o možné dotaci.

Plány zoo však sahají ještě dál a do budoucna by zde mohlo vyrůst šest nových pavilonů pro zvířata ze všech kontinentů. Budou reprezentovat jednotlivé geografické oblasti a tamní krajinu. Projektovou dokumentaci vyhotoví polské architektonické studio, které má s podobnými stavbami bohaté zkušenosti. Vizualizaci nové podoby již před časem zpracovalo brněnské studio MY3 architekti. Termín zahájení výstavby zatím není jasný. Vše bude záviset na financích a předpokládá se, že pavilony se budou stavět po etapách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…