Holešov: Drive club na zámku zažil Debakl

15.11.2018 19:09

Velmi netradiční, moderní, ale stejně tak mimořádně zajímavou akci uspořádalo v úterý 13. října v rámci probíhajících připomínek „osmiček“, tedy stého výročí naší republiky, Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov.

Holešov: Drive club na zámku zažil Debakl
Foto: wikipedia
Popisek: Holešov.

Zejména mezi českými středoškoláky se v posledních letech staly pojmem veřejné diskuse – na těch si jejich účastníci skvěle tříbí schopnost nejen přesně argumentovat, veřejně vystupovat, obhajovat svůj názor, reagovat  na námitky, ale také pracovat s prameny a s logickými postupy. V holešovském gymnáziu vznikl významný debatní klub s širokou členskou základnou,  jehož členové se velmi úspěšně zúčastňují různých debatních soutěží v krajském i celostátním měřítku. A protože  občas pořádají v rámci gymnázia veřejnou prezentaci tohoto debatního klubu – DEBAKLu, rozhodli se připojit k letošním osmičkovým aktivitám ve městě a uspořádat DEBAKl i pro mimogymnaziální veřejnost. Tento veřejný DEBAKl se konal v zámeckém Drive clubu a zúčastnili se ho kromě studentů a kantorů také členové Vlastivědného kroužku Holešov a dokonce i starosta města R. Seifert. Stanovené téma  „Co jsou Češi“  zahrnovalo otázky o identitě našeho  národa, o jeho vývoji v posledních sto letech, o jeho temných i světlých stránkách.

V první polovině přednesli vybraní studenti (samozřejmě včetně jedné studentky) a dva mladí profesoři krátké pětiminutové prezentace, které nastolily některé zajímavé aspekty – jak vývoje a v čase se měnící velikosti našeho národa a významu některých jeho představitelů, tak například postavení církve v posledních sto letech, kulturního vývoje v této době, smyslu českých dějin na pozadí obou velkých válek, ekonomického vývoje československého státu, politických procesů v padesátých letech a další. Ve druhé části o nastolených tématech diskutovali jak přednášející, tak dobrovolníci z publika z řad studentů i starší návštěvníci. Nutno ocenit velké nasazení organizátorů – tří mladých pedagogů (Mgr. Martina Leška, který DEBAKL konferoval, Mgr. Víta Janalíka a Mgr. Václava Novotného) i zápal, odvahu a perfektní vystupování zúčastněných studentů, kteří museli překonat trému z celkem velkého auditoria, ve kterém seděly i známé a o několik generací starší osobnosti holešovského veřejného života, ale přesto se často mimořádně trefně zapojovali do diskuse.

Gymnaziální DEBAKL byl skvělou akcí, pro  veřejnost hlubokým zážitkem a optimistickou informací – naše mládež (alespoň ta z holešovského gymnázia) je inteligentní, iniciativní, má jasné názory, nebojí se vystupovat, umí argumentovat a je i vtipná! DEBAKL byl skvělou vizitkou aktivit Gymnázia Ladislava Jaroše a můžeme doufat a přát si, aby takovýchto veřejných debat uspořádalo gymnázium mnohem víc, neboť náš veřejný prostor takový příliv mladé energie a nezatížených názorů nejmladší veřejně působící generace v našem městě opravdu velmi, velmi potřebuje!!! Těšíme se na další DEBAKL!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

18:09 Vondráček (ANO): Navrhuji nepoužívat korespondenční volbu pro evropské volby

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě