Hořice: Na Hořicku byla nalezena vzácná zdobená sekera z období Velké Moravy

30.07.2019 12:09

Na jaře tohoto roku byla na Hořicku nalezena sekera zdobená stříbrem, takzvaná bradatice. Nástroj, který mohl mít pro svého majitele i symbolický význam, představuje unikátní nález v rámci střední Evropy.

Hořice: Na Hořicku byla nalezena vzácná zdobená sekera z období Velké Moravy
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Tvar sekery – bradatice je typický pro Velkou Moravu 9. století a nachází se především v hrobech. Takové nálezy ale nejsou zdobené. „Bradatice zdobená stříbrem je proto pro naši republiku i širší střední Evropu unikátem. Na první pohled na sekeře zaujme vyobrazení ptáků po stranách ostří. Tato zvířata se ve slovanské mytologii vyskytují často a mohou symbolizovat převtělené bohy nebo mohou být symbolem ochrany či průvodcem,“ říká k objevu královéhradecký archeolog Ondřej Herčík.

Po okrajích unikátního nálezu se dále vyskytuje lemování v podobně linky, na které jsou obdélníkovité útvary rozdělené na menší části. Na horní straně sekery jsou trojúhelníky směřující k ostří. Bradatice jako artefakt se v tomto období objevuje hojně. Tento druh se ovšem obyčejně nevyskytuje a tato zbraň mohla mít pro jedince i symbolický význam.

Předmět byl objeven pomocí detektoru kovů asi 15 cm pod úrovní terénu. Původní nálezce jej však odložil na nedaleký pařez, kde ho našel a následně odevzdal spolupracovník muzea. Fakt, že byl v tak malé hloubce, navíc na území, kde nikdy v historii neprobíhala orba, může dokazovat, že artefakt byl ztracen či záměrně (v rámci rituálního chování) opuštěn. Na místě byla provedena sondáž kvůli zjištění, zda hledač pokladů nenarušil hrob a nepoškodil jeho celek. Naštěstí výkop nezasáhl žádnou nemovitou archeologickou situaci.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…