Hořice: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský letos slaví 70 let od svého založení

07.10.2021 12:09

Letos si připomínáme 70 let od vzniku Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského, který sídlí v sousedních Holovousích.

Hořice: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský letos slaví 70 let od svého založení
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Historie výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského sahá až do roku 1951, kdy v rámci reorganizace Ovocnicko–vinařského ústavu v Praze a Zahradnických ústavů v Průhonicích byla jednotlivá zahradnická odvětví v bývalém Československu rozdělena do samostatných ústavů. Při svém vzniku měl ústav 16 ovocnářských stanic a pracovišť po celé republice, jejichž činnost řídilo ministerstvo zemědělství. V roce 1956 přešel ústav pod přímé vedení Československé akademie zemědělských věd a v roce 1977 byl přičleněn jako samostatná hospodářská organizace k VHJ Sempra Praha. Od 1. 8.1992 se stal Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousích součástí společnosti SEMPRA Praha a.s., přičemž byla zrušena jeho přímá vazba na ostatní šlechtitelské stanice.

Současná právní forma a vlastnická struktura výzkumného ústavu ovocnářského se začala psát 1. 7. 1997, kdy byla založena obchodní společnost VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o. 

Významný předěl v historii ústavu nastal v roce 2012, kdy se začal realizovat projekt „Ovocnářský výzkumný institut“, prostřednictvím kterého se za pomoci prostředků Evropské unie a státního rozpočtu vybudovala úplně nová infrastruktura ústavu. Projekt byl dokončen v roce 2015 a od té doby má ústav k dispozici moderní zcela nový areál, který zahrnuje 8 nově zbudovaných objektů a jeden objekt zrekonstruovaný (sklad ovoce). Laboratoře byly vybaveny nejmodernějšími přístroji a díky nim jsou produkovány výsledky vysoké kvality. 

K ústavu aktuálně náleží cca 112 ha zemědělské půdy. Pozemky jsou využívány jako výsadby pokusné, šlechtitelské a pro uchování genetických zdrojů.  Aktuálně je výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský jediným výzkumným ústavem v ČR, zabývajícím se komplexně problematikou ovocnářského výzkumu většiny ovocných druhů mírného klimatického pásma. Zaměstnává 100 zaměstnanců, a jsou organizačně začleněni do 5 výzkumných oddělení. 

Za celou dobu své existence dosáhl ústav celou řadu úspěchů a světově proslul především svým šlechtitelským programem třešní. Na mezinárodní úrovni je výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský aktivně zapojen do předních evropských a světových vědeckých organizací. 

Jsme připraveni, jakmile nám to pandemická situace dovolí, představit naši sedmdesátiletou historii včetně dosažených úspěchů široké veřejnosti prostřednictvím připravovaných akcí a to jak pro odborníky, tak pro laiky. Rádi všechny zájemce v našem ústavu přivítáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …