Hradec Králové: Alexandra Pura zvěční na Malém náměstí figura životní velikosti

08.12.2016 7:36

Jeden z významných a nepřehlédnutelných podílů na architektuře a výstavbě města Hradce Králové má bezesporu architekt Alexander Pur. Hradečana, který by se zkraje příštího roku dožil jubilejních sedmdesáti let, bude připomínat kovová socha v životní velikosti. Ta bude v průběhu několika týdnů umístěna ve středové části Malého náměstí a znázorní Alexandra Pura coby cyklistu.

Hradec Králové: Alexandra Pura zvěční na Malém náměstí figura životní velikosti
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Blížící se životní jubileum nedožitých sedmdesátin významného architekta Alexandra Pura přimělo městské radní k pořízení a umístění jeho figury, která ho v životní velikosti zachycuje jedoucího na kole, do středové části Malého náměstí. Umístění díla Tomáše Misíka je symbolicky situováno do míst, která jsou Alexandru Purovi blízká. Podílel se totiž na nedalekých projektech, konkrétně na rekonstrukci Klicperova divadla i studia Beseda. Právě středová část Malého náměstí je pomyslným průnikem těchto dvou míst. Mimo jiné se rovněž jako spoluautor podílel na vzniku budovy České spořitelny na náměstí 28. října, bytových domů v ulici Na Střezině, na rekonstrukci a nástavbách panelových domů v Jungmannově ulici. Byl členem týmu, který vyhrál soutěž na rekonstrukci Benešovy třídy. Sám je například autorem budovy Pojišťovny ministerstva vnitra ve Wonkově ulici.

„Skvělý architekt nepropagující sám sebe, ale propagovaný svým dílem a vynikající člověk, takoví lidé si vzpomínku v této podobě nepochybně zaslouží. Navíc nemusí být stále na jednom místě, je to přeci typický hradecký kolař,“ říká primátor města Zdeněk Fink.

Ing. arch. Alexander Pur je laureátem ceny Primus Inter Pares 2011, oceněn byl zejména za významný a nepřehlédnutelný podíl na architektuře a výstavbě města Hradce Králové a za vynikající profesní kolegialitu a přístup k životu. Narodil se 31. ledna 1947 v Praze, kde i v roce 1971 promoval na fakultě architektury. V roce 1973 přišel do Hradce Králové, kde až do roku 1989 pracoval ve Stavoprojektu. Zde posléze zastával místo vedoucího typologického oddělení. Od roku 1989 projektoval samostatně nejprve v projekční kanceláři BOSA a později ve Studiu AP. Zemřel náhle 19. listopadu 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …