Hradec Králové: Asistenti prevence kriminality budou v ulicích města i nadále

07.12.2016 15:18

Dvanáct asistentů prevence kriminality vychází v současné době denně v oranžových a žlutých vestách do ulic města, aby dohlíželi nejen na bezpečnost dětí mířících do škol, ale aby výrazným způsobem pomáhali strážníkům městské policie při pochůzkové činnosti zabezpečit veřejný pořádek.

Hradec Králové: Asistenti prevence kriminality budou v ulicích města i nadále
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Činnost asistentů hrazených z finančních prostředků ministerstva a úřadu práce s sebou nese pozitivní reakce od vedení základních škol, od samotných lidí v ulicích a spokojena je s nimi i městská policie. Rada města dnes myšlenku pokračování projektu i pro příští rok podpořila.

Patnáct městem zřizovaných základních škol projevilo na začátku stávajícího školního roku zájem o práci asistentů prevence kriminality. Do terénu ke školám nakonec nastoupilo asistentů jen pět, a to pro nezájem z řad vhodných adeptů (registrovaných nezaměstnaných). Dohlížejí na děti mířící ráno do školy a odpoledne zpět na přechodech pro chodce. Pak se věnují preventivní činnosti jak v nejbližším okolí školy, tak i v jejím areálu podle potřeb a požadavku ředitele školy. Pozitivní reakce a ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat. „Například vedení Základní školy Milady Horákové je s prací svého svěřeného asistenta velice spokojeno, podobné pozitivní reakce a hodnocení práce zní i od ředitele ZŠ Sever,“ prozrazuje ředitel městských strážníků Miroslav Hloušek. Se mzdovými náklady většiny asistentů městu vypomáhá zdejší úřad práce, zbytek nákladů pomáhá hradit ministerstvo vnitra. Pro pokračování projektu i v roce následujícím se dnes vyslovili i městští radní. „Asistenti prevence kriminality prokázali, že dokáží reagovat i ve vyhrocených situacích. V minulém týdnu poskytovali první pomoc napadenému muži. Zraněný muž zůstal s krvácejícím zraněním ležet na chodníku. Asistenti prevence kriminality ho prvotně ošetřili, přivolali záchrannou službu a okamžitě informovali i kolegy z městské policie,“ přidává čerstvou zkušenost asistentů prevence kriminality Eva Kněžourová, mluvčí Městské policie Hradec Králové.

Pod městskou policií asistenti prevence kriminality pracují od roku 2014. Dvanáct asistentů slouží souběžně se strážníky v pochůzkovém režimu. „Povoláváni jsou kromě služeb ke školám také podle situace i do různých lokalit města. S většinou těch, kteří se například pokoušejí páchat protiprávní jednání, nalézají společně rychle cestu, jakého jednání se zdržet a čeho se vyvarovat. Jádro jejich práce je v komunikaci, a to přesto, že nemají žádné pravomoci jako strážníci. Stávají se velice často důležitými komunikačními prostředníky,“ dodává Miroslav Hloušek. Pod drobnohledem má práci asistentů vždy předem určený strážník, takzvaný mentor, který na jejich činnost dohlíží a vede je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …