Hradec Králové: Část zůstatku finančního vypořádání půjde na program Antivirus

27.05.2020 10:51

Výsledek hospodaření města byl v loňském roce plus 385 milionů korun. Zastupitelé na projednali jak celoroční hospodaření a schválili účetní uzávěrku, tak rovněž rozhodli o způsobu rozdělení přebytku ve výši 297,5 milionu, které má město k dispozici po odečtení prostředků, již započtených do rozpočtového výhledu.

Hradec Králové: Část zůstatku finančního vypořádání půjde na program Antivirus
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Větší část z těchto prostředků chce vedení radnice použít na pomoc městským kulturním společnostem a podnikatelům či na krytí očekávaných výpadků příjmů v příštím roce z důvodu krize způsobené nouzovým stavem. „Vzhledem k současné situaci, kterou je třeba co nejdříve a nejefektivněji překonat, půjde 150 milionů korun z přebytku hospodaření na program Antivirus, v rámci kterého chceme zmírnit negativní dopady koronavirové krize v Hradci Králové. Jeho součástí je celá řada opatření z oblasti rozpočtu města, poplatků, sociálních věcí, školství, kultury či zaměstnanosti. Dalších 30 milionů korun dáváme přímo do rozpočtu na příští rok,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Zbývajících 117,5 milionu by mělo posílit souhrnnou rezervu na financování investičních akcí v roce 2020. „O těchto penězích se pak bude rozhodovat v průběhu roku, bude záležet na projektové připravenosti jednotlivých akcí,“ dodává primátor.

Hradec Králové hospodařil v loňském roce s kladným saldem téměř 385 milionů korun. „Příjmy města dosáhly necelých 2,5 miliardy, což bylo oproti schválenému rozpočtu nakonec o více než 400 milionů korun vyšší, výdaje zůstaly téměř na plánované výši, na konci roku to bylo celkem 2,114 miliardy. Podařilo se nám však snížit běžné, tedy provozní výdaje o 86 milionů, a v tomto trendu chceme pokračovat nejen letos, ale i v příštích letech, kdy očekáváme propad daňových příjmů v řádu stovek milionů,“ říká Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky a rozpočtu.

V kapitálových výdajích Hradec Králové vyčerpal 239,5 milionu korun. „Téměř 50 milionů město vydalo za výkupy pozemků pro své investiční projekty, necelých 28 milionů korun stála rekonstrukce ulice K Labi a část ulice Machkova. Za 19 milionů korun se postavila cyklostezka z Pouchova do Ruseka. Investovali jsme i do rozvoje informačních systémů města v celkovém objemu 26 milionů, které jsou spolufinancovány z EU a státního rozpočtu. Technické služby uskutečnily investiční akce v hodnotě 17,5 milionu, Správa nemovitostí Hradec Králové za 9,4 milionu korun,“ doplňuje náměstkyně Štayrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…