Hradec Králové: Díky re-use projektu vysázeli lesníci šest stovek nových stromů

29.05.2021 7:34

Od loňského roku byl ve sběrném dvoře v ulici Bratří Štefanů v Hradci Králové zahájen provoz re-use projektu, v rámci kterého mohli lidé darovat věci, které už nechtěli, k opětovnému užití.

Hradec Králové: Díky re-use projektu vysázeli lesníci šest stovek nových stromů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Za malou částku pak byly tyto předměty poskytnuty někomu dalšímu. Vybrat se zatím podařilo 4275 korun, za které hradečtí lesníci vysázeli během jara šest stovek nových stromů. Služba re-use se nyní spustila i ve sběrném dvoře Na Brně.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Za dobu fungování projektu re-use se podařilo vybrat stovky různých věcí. Největší zájem přitom byl o nádobí, knihy, hračky, nářadí, drobný nábytek a sportovní vybavení. „Tyto předměty, kterých se občané ve sběrném dvoře chtěli zbavit, ukládáme do speciálního kontejneru, kde jsou za poplatek od deseti korun za kus k dispozici ostatním obyvatelům města. Tímto projektem město Hradec Králové předchází vzniku odpadů a zároveň podporuje dobrou věc,“ doplňuje ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

Městské lesy letos na jaře vysadily téměř 47 tisíc sazenic stromů, především dubů, buků, javorů klenů nebo olší. Část sazenic přitom tato městská organizace pořídila díky peněz z projektu re-use. „Vybráno bylo 4275 korun, za tuto částku jsme pořídili zhruba šest set sazenic dubu. Doufáme, že se projekt v dalších letech rozšíří mezi veřejnost a vybere se více,“ uvádí Aneta Bůžková z Městských lesů Hradec Králové.

Projekt re-use byl během května ještě rozšířen. Kromě sběrného dvora v ulici Bratří Štefanů, kde je otevřeno ve středu a v pátek od 13 do 18 hodin a v sobotu od 8 do 16 hodin, je takzvaný re-use point veřejnosti nově k dispozici také ve sběrném dvoře v ulici Na Brně. Funguje každý pátek od 8 do 15 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…