Hradec Králové: Do akcí putují na příští rok další miliony

05.12.2019 10:51

Podpora leteckému festivalu CIAF zůstala zachována. Akce, která byla dodatečně znovu zařazena do cyklu Calendarium Regina, by se nově měla konat formou bienále každý sudý rok. V rámci prestižního cyklu by měla být navíc zvýšena finanční dotace pro Open Air Program Hradec Králové o 180 tisíc korun.

Hradec Králové: Do akcí putují na příští rok další miliony
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Na cyklus Královéhradecká nábřeží by mělo jít letos o zhruba půl milionu více než v loňském roce, a to z důvodu chystaného ročníku bienále Nábřeží sochařů. Celkem by mělo jít o částku 1,4 milionu korun. Zastupitelé budou o těchto dotacích jednat v příštím týdnu.

Radní se rozhodli festival CIAF podpořit, ovšem s tím, že se bude jednat o bienále. „Dlouho jsme se rozhodovali, jakým způsobem budeme tuto leteckou přehlídku podporovat, nakonec jsme se rozhodli podpořit její dodatečné zařazení do Calendaria Regina s tím, že na akci bude vymezena dotace 1,8 milionu korun. Nově se ale bude tato letecká show konat každý druhý rok z toho důvodu, aby měli pořadatelé možnost připravit vždy kvalitní a neokoukaný program pro návštěvníky. Zároveň bude snahou, aby se akce nepřekrývala v jednom termínu s dalšími hradeckými atraktivními událostmi, “ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Frekvence konání festivalu jednou za dva roky byla iniciativa pořadatelů. „Městu jsme nabídli konání přehlídky jednou za dva roky, tak aby dotace mohla být ve výši, která bude smysluplná s ohledem na rozpočet a kvalitu akce a zároveň v možnostech města. Velmi si dlouhodobé podpory radnice vážíme a je pro nás zcela zásadní, proto došlo k tomuto kompromisu,“ doplňuje zástupce pořadatelů letecké show CIAF Aleš Cabicar.

V rámci Calendarium Regina došlo k ještě doplňující změně. „Rada zároveň zastupitelům v rámci dotačního programu Calendarium Regina doporučila navýšení příspěvku festivalu Open Air Program Hradci Králové o 180 tisíc korun, které v příštím roce nevyužije festival Na jednom břehu,“ říká Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro oblast kultury a dotací.

Na cyklus Královéhradecká nábřeží by v příštím roce mělo jít 1,4 milionu korun. „Přišlo celkem čtrnáct žádostí, z nichž podle doporučení hodnoticí komise by mělo dotaci získat deset z nich. Největší objem je navržen pro Nábřeží sochařů, které je pořádáno jako bienále s předpokládanou dotací 700 tisíc korun. Další dotace navrhujeme například pro 18. ročník akce mezinárodní Nábřeží paromilů, Den vody nebo také Hradecké nábřeží gurmánů. Navíc je zde také akce Nábřeží keramiky a skla, jejíž příspěvek je zahrnutý ve smlouvě o závazku veřejné služby a pořadatelem je Hradecká kulturní a vzdělávací společnosti,“ vysvětluje náměstkyně Štayrová. Veškeré dotace doporučila rada města ke schválení do zastupitelstva, které bude jejich výši projednávat v příštím týdnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…