Hradec Králové: Dřevěný kostelík bude chránit protipožární systém

04.11.2017 16:53

Dřevěný kostel svatého Mikuláše z počátku 17. století v Hradci Králové bude chránit protipožární systém a venku bezpečností kamery napojené na městskou policii. Novinářům to dnes řekl při prohlídce památkově chráněného kostela vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta. Protipožární systém trubek, hadiček, čidel a ventilů vyšel asi na půl milionů korun. "Aktivuje se, když je kostel opuštěný a zakódovaný," uvedl Falta.

Hradec Králové: Dřevěný kostelík bude chránit protipožární systém
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Hadičky, které zatím visí volně ze stropní konstrukce, budou nasávat vzduch z interiéru a jednotka bude vyhodnocovat jeho kvalitu. "V okamžiku, když začne doutnat požár, tedy ještě před tím než se objeví plameny, systém tuto změnu zaznamená čidly a spustí poplach. Pokud nedojde během velmi krátké doby k zásahu, otevřou se ventily samohasicího stabilního zařízení a prostor kostela se zaplaví plynem, který by měl v řádu desítek vteřin vznikající požár eliminovat," uvedl Falta.

Návštěvník by po dokončení oprav ale nic z toho vidět neměl, zařízení je vedené v dutém prostoru mezi vnějším opláštěním a roubenou konstrukcí. Nyní je interiér ve stádiu hrubé stavby. Proto je také možné vidět mohutné trámy s nástěnými malbami. "Stromy, ze kterých byla stavba postavena, byly pokácené na konci 16. a na počátku 17. století. Nejmladší jsou z roku 1605, proto usuzujeme, že byl postaven v této době," uvedl Falta.

Rekonstrukce začala loni. Specializovaná firma už provedla ošetření dřeva zahřátím proti dřevokaznému hmyzu. Kostel dostal i nové šindelové opláštění a zvenčí působí jako novostavba. "Plášť je nový, není to žádné neobvyklé užívaní památky. Uvnitř ale došlo k minimálním výměnám, vnitřek kostela je z 99 procent původní," uvedl Falta.

Kostel je unikátní i svým příběhem

Kostelík pochází z obce Habura na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední Malé Poľany, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Již značně zchátralý kostelík byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech. Od té doby žádnou větší opravou neprošel. Radnice kostel pronajímá pravoslavné církvi.

Podle Falty je kostel unikátní z několika důvodů. "Je součástí šesti kostelů, které byly za první republiky přepraveny ze Slovenska a Podkarpatské Rusi. Patří také k souboru slovenských kostelů, z nichž ty nejvýznamnější autentické byly zapsány na seznam památek UNESCO. Tento nemůžeme označit za autentický, protože je přestěhovaný. Je unikátní i svým příběhem, je postaven už na třetím místě a byl pořízen jako památník padlým za první světové války," uvedl Falta.

Při rekonstrukci byly dodrženy klasické řemeslné postupy a materiálová skladba. Oprava za 18,8 milionu korun by měla být hotová do konce roku 2018. Kostel patří k nejstarším církevním památkám ze dřeva ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…