Hradec Králové: Fortna se otevírá, dopravu v okolí čeká úleva

17.12.2022 13:29 | Tisková zpráva

Od dubna letošního roku procházela významnou rekonstrukcí část centra v Hradci Králové. Křižovatka Fortna propojující ulice Ignáta Herrmanna a Komenského se přeměnila na okružní, nový vzhled získal i přilehlý dopravní terminál, kde přibyly nové autobusové zálivy. K této investiční akci se během letních měsíců připojila také oprava blízkého Moravského mostu, který dostal nový povrch i technické prvky. Dnes se pro veřejnost vše otevřelo, zatím jen v rámci předčasného užívání.

Hradec Králové: Fortna se otevírá, dopravu v okolí čeká úleva
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Otevření zrekonstruované křižovatky Fortna, přestupního terminálu a uvedení do plného provozu Moravského mostu je určitě dobrou zprávou pro všechny řidiče i cestující v městské hromadné dopravě. Řidiči se na objízdných trasách museli někdy potýkat se zdržením a hustým provozem, což by se nyní mělo výrazně zlepšit. Úpravami křižovatky Fortna i navazující ulice Ignáta Herrmanna se také podařilo splnit zásadní cíl, a to zvýšit bezpečnost a komfort chodců a cyklistů v této lokalitě,“ uvádí investiční náměstek primátorky Lukáš Řádek.  

Od dubna do prosince probíhaly stavební práce na přestupním terminálu a přilehlé křižovatce, která se změnila na okružní. Novou podobu ale dostalo i okolí tohoto dopravního uzlu. Upraveny byly vozovky poblíž přestupního terminálu, sjezd u soudu, obratiště v ulici Jana Koziny, parkoviště u malé haly zimního stadionu a ostrůvek na Orlickém nábřeží. Další opravy byly provedeny na chodníku ke zdravotní škole. Do prostoru byly také instalovány nové autobusové zastávky i doplněn městský mobiliář.

Stavebních prací a uzavírky prostoru se městu podařilo využít a k rekonstrukci terminálu a křižovatky připojilo během léta také generální opravu přilehlého Moravského mostu. „Technické služby Hradec Králové zde zajistily provedení antikorozního nátěru zábradlí, obnovu povrchu vozovky a chodníků a opravy mostních závěr. Do spodní části mostu pak byly umístěny sítě proti holubům,“ uvádí ředitel technických služeb Tomáš Pospíšil. Veškeré práce zde byly dokončeny v říjnu.

Poprvé se doprava v tomto prostoru otevřela v září, kdy mohly Fortnou projíždět přednostně vozy MHD a využívány byly provizorní zastávky. Nyní jsou opět navráceny na svá místa tak, jak tomu bylo před rekonstrukcí. Přestupní terminál a křižovatka Fortna jsou nyní otevřeny veřejnosti, a to díky povolení předčasného užívání. Kolaudace stavby bude provedena až na jaře 2023. 

Přeměna dopravního terminálu a křižovatky Fortna vyšla město na 63,6 milionu korun včetně DPH. Velkou část financí se město chystá pokrýt z dotace, a to z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Dosáhnout by mohla až 43 milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…