Hradec Králové: Fortna se otevírá, dopravu v okolí čeká úleva

17.12.2022 13:29 | Tisková zpráva

Od dubna letošního roku procházela významnou rekonstrukcí část centra v Hradci Králové. Křižovatka Fortna propojující ulice Ignáta Herrmanna a Komenského se přeměnila na okružní, nový vzhled získal i přilehlý dopravní terminál, kde přibyly nové autobusové zálivy. K této investiční akci se během letních měsíců připojila také oprava blízkého Moravského mostu, který dostal nový povrch i technické prvky. Dnes se pro veřejnost vše otevřelo, zatím jen v rámci předčasného užívání.

Hradec Králové: Fortna se otevírá, dopravu v okolí čeká úleva
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Otevření zrekonstruované křižovatky Fortna, přestupního terminálu a uvedení do plného provozu Moravského mostu je určitě dobrou zprávou pro všechny řidiče i cestující v městské hromadné dopravě. Řidiči se na objízdných trasách museli někdy potýkat se zdržením a hustým provozem, což by se nyní mělo výrazně zlepšit. Úpravami křižovatky Fortna i navazující ulice Ignáta Herrmanna se také podařilo splnit zásadní cíl, a to zvýšit bezpečnost a komfort chodců a cyklistů v této lokalitě,“ uvádí investiční náměstek primátorky Lukáš Řádek.  

Od dubna do prosince probíhaly stavební práce na přestupním terminálu a přilehlé křižovatce, která se změnila na okružní. Novou podobu ale dostalo i okolí tohoto dopravního uzlu. Upraveny byly vozovky poblíž přestupního terminálu, sjezd u soudu, obratiště v ulici Jana Koziny, parkoviště u malé haly zimního stadionu a ostrůvek na Orlickém nábřeží. Další opravy byly provedeny na chodníku ke zdravotní škole. Do prostoru byly také instalovány nové autobusové zastávky i doplněn městský mobiliář.

Stavebních prací a uzavírky prostoru se městu podařilo využít a k rekonstrukci terminálu a křižovatky připojilo během léta také generální opravu přilehlého Moravského mostu. „Technické služby Hradec Králové zde zajistily provedení antikorozního nátěru zábradlí, obnovu povrchu vozovky a chodníků a opravy mostních závěr. Do spodní části mostu pak byly umístěny sítě proti holubům,“ uvádí ředitel technických služeb Tomáš Pospíšil. Veškeré práce zde byly dokončeny v říjnu.

Poprvé se doprava v tomto prostoru otevřela v září, kdy mohly Fortnou projíždět přednostně vozy MHD a využívány byly provizorní zastávky. Nyní jsou opět navráceny na svá místa tak, jak tomu bylo před rekonstrukcí. Přestupní terminál a křižovatka Fortna jsou nyní otevřeny veřejnosti, a to díky povolení předčasného užívání. Kolaudace stavby bude provedena až na jaře 2023. 

Přeměna dopravního terminálu a křižovatky Fortna vyšla město na 63,6 milionu korun včetně DPH. Velkou část financí se město chystá pokrýt z dotace, a to z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Dosáhnout by mohla až 43 milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…