Hradec Králové: Fotopasti černých skládek odhalily pachatele

16.07.2011 16:40

Jeden z dalších úlovků hlásí fotopast určená pro odhalení původců černých skládek v Hradci Králové. Strážníci městské policie mimo jiné i díky skryté kameře chytili nákladní vůz při skládání stavebního odpadu na Novém Hradci Králové. Případ byl předán k šetření příslušnému správnímu orgánu, kterým je v tomto případě magistrát.

Hradec Králové: Fotopasti černých skládek odhalily pachatele

Černé skládky jsou problémem, který trápí snad každé větší město. Původci jsou buď občané či podnikatelské subjekty, kteří se tak chtějí bezplatně zbavit odpadu. Umístění fotopastí je proto z taktických důvodů utajeno, aby nedošlo k opačnému efektu, že původce skládky se záměrně takovému místu vyhne.

„Strážníci vysledovali pomocí kamerového systému, že na místo přijíždí nákladní vůz a skládá stavební odpad. Obratem proto na místo vyjeli a původce chytili přímo při činu," vysvětluje ředitel městské policie Miroslav Hloušek. Dodává, že po květnové instalaci skrytých kamer v Hradci Králové černých skládek citelně ubylo a do jisté míry byla jejich preventivní role splněna.  Fotopasti strážníci podle potřeby umisťují i u sběrných dvorů, kde jsou občané stojící v řadě vozidel obtěžováni jinými, kteří jim náklad odpadu z vozíků rozebírají.

Případ byl městskou policií předán k šetření odboru životního prostředí královéhradeckého magistrátu, jehož pracovníci provedli už na místě šetření, aby zjistili obsah načerno navezeného materiálu. „Záležitost je momentálně v řízení, jehož cílem je uvedení tohoto místa do původního stavu. Mohu potvrdit, že se jedná o stavební odpad a díky tomu, že kamery pomohly identifikovat původce při činu, zahájili jsme už nápravná opatření," upřesňuje Libor Rak, vedoucí oddělení ochrany přírody z odboru životního prostředí.

Obdobné fotopasti byly před nedávnem umístěny i u železničních přejezdů. V porovnání s náklady na likvidaci černých skládek, u kterých se nepodaří usvědčit původce, jsou pořizovací náklady na přístroje zanedbatelné. Městská policie by ráda v budoucnu počet kamer navýšila.

Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…