Hradec Králové: Historická budova Radnice na Velkém náměstí prochází opravou oken

31.07.2021 9:32

Jedna z nejznámějších budov v Hradci Králové, o které je první zmínka z roku 1418, je nemovitou kulturní památkou. Správa nemovitostí Hradec Králové, která má budovu ve správě, proto na základě souhlasného stanoviska odboru památkové péče začala již v roce 2019 s postupnou opravou oken. Budova Radnice je členitá a má velké množství dřevěných oken, převážně špaletových.

Hradec Králové: Historická budova Radnice na Velkém náměstí prochází opravou oken
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V letošním roce se od dubna opravovala okna v jižní části (strana do dvora) a východní části (strana do Velkého náměstí). Účelem všech těchto oprav je prodloužení životnosti oken, zlepšení komfortu užívání nájemců vnitřních prostor, ale i vzhledu celé budovy.

V červenci 2021 skončily opravy a nátěry venkovních křídel a rámů špaletových oken v jižní a východní části směrem na náměstí. Součástí těchto udržovacích prací byla i obnova poškozených částí kování, skleněných výplní, tmelení a těsnění oken. Opravy oken probíhaly na místě i v dílně zhotovitelské firmy ABC Chomutov spol. s r.o., která musela dbát na kvalitu provedení detailů s ohledem na status kulturní památky a umístění domu v památkové rezervaci města Hradec Králové. Celkově tyto opravy vyšly na 856 tisíc korun bez DPH. Veškeré práce probíhaly za plného provozu nájemníků budovy.

Do oprav oken hradecké radnice již byl od roku 2019 investován více než jeden milion korun bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…