Hradec Králové: Hučák hlásí loňskou návštěvnost přes deset tisíc lidí

14.02.2019 14:21

Do hradeckého informačního centra Obnovitelných zdrojů na Hučáku se vloni vydalo 10 568 návštěvníků. Využili tak možnost zdarma si prohlédnout zajímavou interaktivní expozici o výrobě energie z přírodních zdrojů.

Hradec Králové: Hučák hlásí loňskou návštěvnost přes deset tisíc lidí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Infocentrum umístěné v historické secesní budově v centru Hradce poutavou formou představuje principy a možnosti energetických zdrojů založených na využití síly vody, větru, slunce, biomasy, atd. Celkem od jeho otevření v roce 2008 navštívilo hradecký Hučák 137 440 návštěvníků. Letos elektrárna uvítá a drobnými dárky ocení 140 tisícího návštěvníka.

Na jaře by také měla být dokončena generální oprava malé vodní elektrárny, která je součástí prohlídek. Přivítá své první návštěvníky po téměř roční odstávce.

Infocentrum, umístěné v historické secesní budově

Malé vodní elektrárny Hučák v centru Hradce Králové poutavou formou představuje principy a možnosti energetických zdrojů založených na využití síly vody, větru, slunce, biomasy a geotermální energie, současně nabízí pohled a exkurzi v prostorách historické stoleté plně funkční malé vodní elektrárny. Informační centrum Obnovitelné zdroje

Pro velké i malé návštěvníky jsou připraveny prohlídky interaktivní expozice o obnovitelných zdrojích energií, o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy.

Součástí prohlídky jsou i projekce tematického filmu „Malé vodní elektrárny na Labi“ nebo filmů „Obnovitelné zdroje“ a „100 let Šumavské energie“. K dispozici je kinosál s projekcí na velkoplošné plátno 12 x 3 m, které je dominantním audiovizuálním prvkem centra. Součástí prohlídek je neméně zajímavá návštěva plně funkční malé vodní elektrárny v Hradci Králové zvané „Hučák. Ta funguje již přes 100 let. Výročí 100 let od spuštění výroby elektrické energie elektrárna oslavila v roce 2012. Elektrárna nyní prochází kompletní rekonstrukcí a pro návštěvníky by se měla znovu otevřít během prvního pololetí letošního roku.

Malá vodní elektrárna „Hučák“ v Hradci Králové

Vodní elektrárna je umístěna na řece Labi. Hydrocentrála elektrárny byla připravena v roce 1911 tak, aby se mohly uskutečnit zkoušky tří Francisových turbín s výkonem každé 300 koňských sil. První elektřinu tyto vodní turbíny dodaly ke konci ledna 1912. Ve 20. letech minulého století se uskutečnila z důvodu zvýšení výkonu rekonstrukce zařízení. V této podobě pracují všechna její soustrojí dodnes. Generátory jsou dokonce ještě původní z roku 1912.

Tři soustrojí elektrárny využívají maximální spád 4,2 m, který zajišťuje přilehlý jez. Původní technologické zařízení vodní elektrárny, které tvořily tři třístupňové Francisovy turbíny s přímým pohonem alternátorů, vybudované v roce 1911 firmou Kolben, bylo v roce 1925 rekonstruováno a turbíny byly vyměněny. Dnešní elektrárna obsahuje 3 vertikální rychloběžné Francisovy turbíny s návrhovým průtokem 10 m3/s pro každou turbínu. Celý objekt vodní elektrárny je chráněnou technickou památkou.

Návštěvní hodiny
Informační centrum je otevřeno pro veřejnost denně od 9:00 – 16:00 hodin.

Kontakt:
Informační centrum Obnovitelné zdroje, Křižíkova 788, 500 03 Hradec Králové
E-mail ZDE, web ZDE, tel.: 492 122 660

Upozornění:
Po dobu modernizace malé vodní elektrárny Hučák v období duben 2018 – květen 2019 není pro veřejnost přístupný prostor strojovny. Děkujeme za pochopení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…